Rectorul Stanford University, forțat să demisioneze după ce a publicat studii în care a plagiat sau care conțineau date manipulate

Rectorul Stanford University, forțat să demisioneze după ce a publicat studii în care a plagiat sau care conțineau date manipulate

Marc Tessier-Lavigne, rectorul Stanford University,  este forțat să demisioneze din funcție pe fondul unui scandal de plagiat, după ce a semnat în calitate de autor sau co-autor 12 studii științifice care conțin date false, a stabilit o comisie de anchetă, scrie CNN.

Marc Tessier-Lavigne a fost autor principal al cinci studii și co-autor al altor șapte. Comisia a stabilit că o parte dintre acestea conțineau date compilate, uneori falsificate sau preluate din alte studii.

Profesorul este acuzat că ar fi trebuit să își supravegheze mai bine echipa de cercetare, ca să nu manipuleze date și să fie mai riguros în corectarea datelor, după ce au fost publicate.

Tessier-Lavigne afirmă că va retrage trei din cele 12 studii publicate, iar la alte două va reveni cu corectări.

”Recunosc că în anumite situații ar fi trebuit să fiu mai atent la corectare și regret că nu am fost. Comisia a identificat și situații de manipulare a datelor de cercetare, făcute de alte persoane din laboratorul meu.

Deși nu am fost la curent cu aceste situații, vreau să fiu clar că îmi asum responsabilitatea muncii membrilor laboratorului meu”, a spus rectorul Stanford University.

Marc Tessier-Lavigne își va continua studiile despre dezvoltarea creierului și neurodegenerare, iar universitatea speră să îi găsească un înlocuitor în funcția de rector până la începerea cursurilor, pe 1 septembrie.