De ce mama naibii ne înarmăm!? Miliarde cheltuite pe armament, de noi înșine, cine ne apără?

26 Aug 2017

În mai puţin de un an Statele Unite, Franţa, Germania si Olanda s-au așezat frumos la coadă, în ordinea numerelor de pe tricou, pentru a ne vinde fix - e o ironie! - de ce aveam mai multă nevoie - armament!

  • De ce mama naibii ne înarmăm!? Miliarde cheltuite pe armament, de noi înșine, cine ne apără?

Americanii, generoși, au cele mai mari contracte. Pe listă noastră de achiziții sunt sisteme de rachete de artilerie HIMARS. Contractul este de aproximativ 1,25 miliarde de dolari. România ar urma să mai comande 36 de avioane de tip F 16, toate second-hand. Aeronavele vor fi cumpărate cel mai probabil de la garda naţională americană. Nu în ultimul rând ne dorim tot de la americani şi elicopterul de atac de tip VIPER, produs de cei de la Bell Helicopters.

Germania ne oferă aproximativ 600 de transportoare pentru care am putea plăti două miliarde de euro și care ar urma să fie fabricate în România de un consorţiu româno-german. Producţia poate începe anul viitor la Moreni iar într-o primă fază forţele terestre vor primi peste 270 de autovehicule militare.

Franţa ni l-a adus pe Macron, dar ne dă și rachete cu rază scurtă de acţiune, dar poate cel mai important lucru pe lista de achiziţii a ţării noastre - elicoptere multirol fabricate la Ghimbav. Este vorba despre modelul H215M. O condiţie au însă francezii - statul român să comande 50 de aparate pentru următorii 10 ani.

Olanda a fost la un pas să fabrice corvete pentru forţele noastre navale. Am avea nevoie de patru astfel de nave de luptă. Iar pentru ele plătim 1,6 miliarde de euro.

Acestea sunt principalele programe de înzestrare ale armatei române, Iar toată această tehnică militară trebuie să fie folosită de armată până în 2026, conform planului de înzestrare.

Am intrat într-o frenezie a cumpărăturilor de armament, ne pregătim să ne apărăm în fața unui inamic pe care doar propaganda îl poate consacra drept unul potențial și în condițiile în care grupuri de studii strategice consideră că un război în Europa nu poate fi decât sfârșitul omenirii.

În aproape 30 de ani, scurși din 89, milioane de români au găsit calea de-a se împlini în străinătate, am regresat pe toate planurile, învățământ, cultură, civilizație, sănătate, sport, dar ne doar în cur de ceea ce păstrează o națiune împreună, noi cumpărăm entuziast, rachete, avioane de luptă, transportoare...

Da, ne pregătim de război, ne pregătim să ne apărăm, dar de noi înșine cine ne apără? De răul generat de incultură, de prostie, de lipsă de civilizație, de boală, cine!? Sau, așa ar trebui, să ne obișnuim cu viața asta, pentru că ea reprezintă viitorul nostru ca națiune, undeva la limita de jos a existenței?

SHARE