Ce avere are Casa Regală a României

05 Dec 2017

Regele Mihai a murit, marți, la vârsta de 96 de ani, la reședința sa din Elveția. Dincolo de partea morală și spirituală, există și o moștenire materială pe care o lasă în urmă fostul suveran al României.

  • Ce avere are Casa Regală a României

Oficial, nu există o evaluare a averii Casei Regale, totuși, s-au încercat unele estimări.

Casa Regală a României ocupa locul 81 în Top 300 Capital 2015, cu o avere estimată la 58-60 milioane de euro, valoare confirmată la 11 noiembrie și de avocatul fostului principe Nicolae, Radu Enache.

În 2013, averea regelui Mihai I era evaluată la 60-62 de milioane de euro de Top 300 Capital, după ce, cu un an în urmă, valoarea acesteia se situa la 75-80 de milioane de euro. Reprezentanţii Casei Regale nu confirmă însă această cifre, precizând că nu există nicio expertiză în acest sens până acum.

În plus, specialiştii în domeniu susţin că orice evaluare nu poate fi decât una aproximativă în condiţiile în care, în cazul Castelului Peleş, de exemplu, este vorba de o clădire de patrimoniu.

Averea Casei Regale este administrată de Consiliul Regal.

Proprietățile Casei Regale

Casa Regală a României deţine Domeniul Regal Sinaia (Castelul Peleş, Castelul Pelişor şi Castelul Foişor), retrocedat în 2008, şi Domeniul Regal Săvârşin, retrocedat în 2001. (Valoarea estimată a domeniului de la Peleş ar fi de 150 de milioane de euro)

Palatul Elisabeta a fost oferit ca reşedinţă oficială permanentă a Regelui Mihai, în calitate de fost şef de stat, dar nu se află în proprietatea sa.

În plus, Regele Mihai I mai deţine aproape 20.000 de hectare de pădure, trei imobile şi un teren în Bucureşti, un imobil şi terenuri în Poiana Ţapului, câteva cabane şi cantoane în Azuga-Predeal şi zeci de kilometri de drumuri forestiere, proprietăţi care i-au fost retrocedate.

vegis.ro%20

Averea confiscată a Casei Regale

În 1948, toate bunurile Casei Regale a României au fost confiscate şi trecute prin decret în proprietatea statului.

Este vorba despre şase castele (Castelul Curtea de Argeş, Castelul Săvârşin, Castelul Bran, Castelul Mediaşul Aurit, Castelul Peleş, Castelul Măneşti), cinci palate (Palatul "Cetatea de nisip", Palatul Elisabeta, Palatul din Calea Victoriei, Palatul Cotroceni, Palatul Snagov), plus Cazarma din Curtea Palatului din Calea Victoriei, peste 15.000 ha de teren agricol, peste 137.000 ha de teren forestier, sute de vile, imobile, corpuri de clădiri urbane şi rurale, case de vânătoare şi cabane.

La sfârşitul anului 2013 nu mai exista nicio cerere de revendicare din partea Casei Regale.

SHARE