Birocrația poate ucide un copil bolnav de cancer. Obligat să se întoarcă în România, deși călătoria i-ar putea fi fatală - video

04 Aug 2017

David, un băiețel de patru ani, a fost diagnosticat cu cancer în luna februarie. La recomandarea medicilor, părinții l-au internat în Italia, pentru tratament - chimio și radioterapie.

  • Birocrația poate ucide un copil bolnav de cancer. Obligat să se întoarcă în România, deși călătoria i-ar putea fi fatală - video

Lupta pentru viață a lui David ar putea continua cu ajutorul unui transplant de celule stem, numai că, deși i-a decontat tratamentul efectuat în Italia, statul român nu poate suporta și costurile acestei intervenții pentru că ea se poate efectua și în România. 

În condițiile în care cazul a fost dosarul băiețelului a fost verificat de o comisie medicală, decizia acesteia pare de-a dreptul inumană, dacă s-ar fi luat în considerare faptul că o călătorie ăn țară i-ar putea fi fatală lui David, cu un organism extrem de slăbit după puternicul tratament pe care l-a urmat.

Părinţii stau alături de copil în Italia, iar de birocrație se ocupă bunicul care se plânge că e plimbat de la DSP Mureş la DSP Braşov şi invers.

"Aş vrea să ni se răspundă dacă decizia celor de la Târgu Mureş este justificată în condiţiile în care copilul nostru este din luna aprilie în tratament. Să ne răspundă dacă acea comisie a deschis dosarul şi a văzut lucrul ăsta. Dacă a citit şi a luat o decizie pe baza a ce scrie în dosar. Sau pur şi simplu a fost un dosar pus pe masă şi s-a dat o rezoluţie fără a fi citit", spune Nicoleta Spiridon, mama băiatului.

Birocrația statului, pentru care un copil de patru ani bolnav de cancer se pare că e doar o hârtie, se apără...

"Se specifică, că recoltarea de celule stem practic se face la Institutul Clinic Fundeni Bucureşti şi Louis Ţurcanu din Timişoara. Motiv pentru care nu se justifică autotransplantul în străinătate", a declarat Claudia Bularca, purtător de cuvânt la DSP Braşov.

"Comisia este constituită în urma ordinului de ministru. Noi nu facem altceva decât să trimitem. Primim documentele şi facem adresă către comisie, care comisie studiază dosarul, şi în urma discuţiilor şi a studiului documentelor hotărăşte ceea ce trebuie făcut", Liana David - şef serviciu DSP Mureş.

Cei care apără drepturile pacienţilor dau și ei vina pe birocraţia din sistemul sanitar românesc.

"Din păcate, în România moralitate nu mai există, din păcate birocraţia ucide pacienţii aşa cum am spus-o de fiecare dată şi din păcate sistemul nostru de sănătate este în comă profundă", Cezar Irimia, preşedinte Federaţiei Asociaţiei Bolnavilor de Cancer.

Ministerul Sănătăţii nu a comentat până la această oră situaţia.

Cazul lui David nu este singular. În urmă cu două săptămâni jurnalista Magda Vasiliu a scris pe Facebook că i s-a cerut să vină în ţară, pentru a obţine concediu medical, pentru a avea grijă de fiul său grav bolnav, aflat la tratament în Italia. Atunci premierul Mihai Tudose i-a dat şi un ultimatul ministrului Sănătăţii: are două săptămâni să rezolve birocraţia din sistem.

Copil bolnav de cancer, obligat să se întoarcă în România

SHARE