Bătrân, în durere, ignorat complet de personalul medical - video

07 Ian 2017

Cum vi se par imaginile în care un bătrân, chinuit de durere, se lovește de nepăsarea cadrelor medicale, care trec pe lângă el insensibile, de parc-ar fi o parte de mobilier? S-a întâmplat, și probabil se va mai întâmpla, în România...

  • Bătrân, în durere, ignorat complet de personalul medical - video

Publicată pe Youtube, înregistrarea video nu are cum să nu te revolte, un bătrân suferind, la Centrul de Primiri Urgenţe al Spitalului Municipal Roman, de abia se ține pe picioare și se vaită - "Nu mai pot" - fără nicio șansă să înduplece vreun medic, vreo asistentă sau paramedic să îi acordă atenţie și să-i curme suferința.

Mai mult decât atât, la un moment dat i se trânteşte şi uşa în faţă, pentru că, probabil, le deranja activitatea.  

Bătrânul are 84 de ani și i se blocase sonda urinară. Suferă de adenom de prostată și se prezintă periodic la spital - de șapte ori în luna noiembrie 2016, de șase ori în decembrie și de trei ori în aceste prime zile din 2017.

"Ieri, 5 ianuarie, la ora 8.51, a fost adus de ambulanţă la Centrul de Primiri Urgenţe unde a fost consultat de medicul urgentist care recomandă analize, EKG, consult chirurgical, este văzut de chirurg, de internist, i se recomandă tratament care este efectuat în CPU şi la domiciliu şi este trimis acasă cu ambulanţa. Astăzi, a venit din nou. Dumnealui fiind purtător cronic de sondă urinară, se întâmplă ca atunci când sonda se înfundă, doare. Dumnealui când se vaită, se vaită din cauza sondei urinare", au precizat reprezentanţii Spitalului Roman pentru stiri-neamt.ro. 

"În momentul în care a venit, după cum se vede şi în filmuleţ, erau urgenţe (cod roşu), iar ca purtător de sondă urinară nu este o urgenţă de tip cod roşu. Ca atare a aşteptat dar nu a fost un timp de aşteptare foarte mare. Câteva minute. Perioadă după care a fost preluat de către medic, investigat din nou, schimbată sonda şi trimis la domiciliu cu ambulanţa", se mai precizează în comunicat.

În ciuda acestui comunicat, oricâte culori de curcubeu ar avea codurile de urgență, oricât de ocupată ar fi echipa medicală, este inuman să tratezi cu indiferență un om aflat în suferință. Oare nu s-ar fi găsit în tot spitalul un medic, o asistentă, cineva care să fie capabil să-i adreseze câteva vorbe, să-i spună ca mai durează puțin, că e o urgență mai mare căreia trebuie să i se acorde prioritate, în acele câteva minute de așteptare, când bătrânul simțea că-i pleznesc rinichii?

Nu s-a găsit, pentru că sunt din ce în ce mai multe persoane, și din ce în ce mai puțini oameni. Cum ar reacționa cei din centrul de urgențe dacă ar vedea în imagini pe cineva apropiat lor? Ar fi indignați, s-ar lua de guler și și-ar trage un mare scuipat pe obrazul gros de nesimțire?

Secretarul de stat in MAI Raed Arafat a avut o reactia pe Facebook, cu privire la acest caz, aratand ca a cerut clarificari de la medicii din Roman.

"Am vizionat filmul cu pacientul in varsta aflat in asteptare la compartimentrul de primiri urgenta de la Roman. Imi pare sincer rau ca vedem astfel de situatie care arata o lipsa a empatiei si a intelegerii din punct de vedere uman fata de o persoana in varsta aflata in durere. Am solicitat colegilor de la Roman sa clarifice cele intamplate in cazul respectiv si modul in care a fost acesta rezolva. Chiar daca vom afla ca din punct de vedere medical acest caz a fost rezolvat corect in final, aspectul uman va ramane greu de explicat in fata unei astfel de situatii. Este posibil ca in spatele usilor colgii se ocupau de un caz critic intre viata si moarte, insa necesitatea ca o persoana sa fie in zona de triaj si sa aiba sub monitorizare continua pacientii din zona respectiva este clara si prevazuta in toate reglementarile care le avem. Astept clarificarile pe care le-am solicitat!", a scris Arafat.

SHARE