Dura, de-a dura lex! Bătrânică, condamnată pentru că l-a omorât pe cel care voia s-o violeze!

20 Apr 2017

În minunata zi de joi, 20 aprilie, magistraţii Tribunalului Vaslui au decis condamnarea la cinci ani și două luni de închisoare a unei bătrâne de 80 de ani acuzată că a omorât un bărbat cu aproape 30 de ani mai tânăr care ar fi încercat să o violeze.

  • Dura, de-a dura lex! Bătrânică, condamnată pentru că l-a omorât pe cel care voia s-o violeze!

Victima bătrânei a fost un bărbat de 56 de ani, prieten cu fiul victimei, iar crima a avut loc pe 31 octombrie 2015.  

Fiul bătrânei a mers cu prietenul său în pădure să culeagă bureţi. La întoarcere cei doi bărbaţi au cumpărat o sticlă de bere, pe care au băut-o împreună acasă la bătrână alături de încă un vecin. La un moment dat, fiul bătrânei a mers să cumpere o sticlă cu vin, iar celălalt vecin a plecat acasă. 

”Inculpata a arătat că, după plecarea fiului său, victima a început să o pipăie şi să o tragă de fustă. Ea i-a spus să o lase în pace, însă victima a continuat. A început apoi să tragă şi mai tare de haine lovind-o pe inculpată cu pumnii în piept şi prinzând-o strâns de mâna stângă. În momentul în care a lovit-o cu pumnii în piept, inculpata a căzut la pământ, după care s-a ridicat şi a ieşit în curte pentru a striga după ajutor. După ea a ieşit şi victima. Acesta fiind într-o stare avansată de ebrietate, s-a împiedicat de pietrele din curte şi a căzut la pământ. Atunci inculpata a profitat de situaţie, a mers la victimă, i-a smuls părul din cap, după care a început să o lovească cu picioarele peste cap şi peste corp.  A precizat că voia să nu se mai ridice de la pământ şi că nu a vrut să îl omoare”, scrie în rechizitoriu.

Profira Angheluţa a relatat judecătorilor Tribunalului Vaslui despre cum a ajuns să-l omoare în bătaie pe bărbatul care a agresat-o, după plecarea fiului ei.

”Mi-a fost frică, domnule judecător. L-am apucat de cap şi l-am tras afară din casă. A căzut pe scări şi l-am bătut cu cizmele în cap”, a declarat bătrâna completului de judecată.

”Cam cât timp a durat această luptă”, a întrebat judecătorul.

”Credeţi că eu m-am gândit atunci cât durează? L-am bătut cu cizmele până nu am mai putut. Acum îmi pare rău, eu nu am vrut să moară. Dar ce puteam să fac dacă el a început să se dea la mine, să mă pipăie. I-am cerut să plece din casă, dar el a tăbărât peste mine. Ce puteam face?”, şi-a continuat bâtrâna declaraţia. 

Bărbatul de 56 de ani a fost găsit inconştient în faţa casei de fiul bătrânei, care a sunat la 112. Cadrele medicale sosite la faţa locului au constatat însă decesul victimei.

În hotărârea pronunţată de Tribunalul Vaslui se arată - ”Condamnă pe inculpata Angheluţă Profira la pedeapsa închisorii de 5 ani şi 2 ani, pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art.66 alin.1 lit.a,b C.pen., după terminarea executării pedepsei principale, pentru săvârşirea infracţiunii de omor”. 

Judecătorii au reţinut în sarcina octogenarei circumstanţa atenuantă, apreciind că infracţiunea a fost comisă ”sub stăpânirea unei puternice tulburări sau emoţii, determinată de o provocare din partea persoanei vătămate, produsă prin violenţă, printr-o atingere gravă a demnităţii persoanei”.

Desigur, în logica firească a lucrurilor te poți întreba ce înseamnă închisoarea pentru o persoană octogenară, ce rol educativ mai are ea la vârsta asta și, cum s-a ajuns la o pedeapsă cu executare, în condițiile în care chiar instanța a admis că fapta a fost comisă sub un mare impact emoțional, provocat de o violență a victimei... Dura, de-a dura lex!

SHARE