Catherine Deneuve apără libertatea bărbaţilor de a deranja, indispensabilă libertăţii sexuale: 'Flirtul insistent sau neîndemânatic nu este un delict'

12 Mai 2018

Mai multe femei, printre care şi actriţa Catherine Deneuve, au semnat un articol apărut în ziarul Le Monde în care ''apără'' libertatea bărbaţilor de ''deranja'' şi se opun campaniei de denunţuri apărute după cazul Weinstein. Aceasta luare de poziţie este opusă reacţiilor exprimate până acum în acest scandal, informează AFP.

  • Catherine Deneuve apără libertatea bărbaţilor de a deranja, indispensabilă libertăţii sexuale: 'Flirtul insistent sau neîndemânatic nu este un delict'
    Cathrine Deneuve, in Umbrelele din Cherbourg (1964)

''Violul este o crimă. Dar flirtul insistent sau neîndemânatic nu este un delict şi nici galanteria, o agresiune machistă'', scrie în ziarul Le Monde un grup de 100 de femei printre care actriţe de comedie, scriitoare, cercetătoare sau jurnaliste, respingând ''puritanismul'' apărut după primele acuzaţii de hărţuire şi agresiune sexuală împotriva celebrului producător american.

Potrivit semnatarelor,  ''această libertate de exprimare se întoarce astăzi împotriva propriului scop: ni se comandă să vorbim aşa cum trebuie, să tăceam, ceea ce deranjează, iar cele care refuză aceste ordine sunt considerate trădătoare, complice!''

Bărbaţii au fost ''sancţionaţi în timp ce-şi exercitau profesia, constrânşi să demisioneze atunci când singura lor vină era că au atins un genunchi, au încercat să fure un sărut, au vorbit de lucruri 'intime' în timpul mesei în scop profesional sau pentru că au trimis mesaje cu conotaţie sexuală unor femei care nu le împărtăşeau sentimentele", susţin semnatarele.

Pentru acest grup de femei, ''febra de a trimite 'porcii' la abator serveşte în realitate intereselor duşmanilor libertăţii sexuale, extremiştilor religioşi, reacţionarilor şi celor care cred (...) că femeile sunt fiinţe aparte, copii cu feţe de adulţi, care au nevoie de protecţie''.

''În calitate de femei, nu ne recunoaştem în acest fel de feminism care, dincolo de denunţarea abuzurilor de putere, începe să ia înfăţişarea urii împotriva bărbaţilor şi a sexualităţii'', susţin semnatarele acestui text, dorind să apere ''libertatea de a deranja, indispensabilă libertăţii sexuale''.

SHARE