Clinică privată sau doar hotel de lux? Mama unui băiețel cu febră mare, îndrumată de personal unității private să sune la 112!

09 Ian 2018

Întâmplările relatate de pacienți ai clinicilor private - pe care unii le văd deja înlocuitoare ale sistemului medical de stat - par să ne conducă spre ideea că nu clădirile sunt de vină pentru marasmul în care ne găsim, ci chiar oamenii, respectivele unități nefiind, în  destule ocazii, altceva decât niște centre de cazare, destul de scumpe.

  • Clinică privată sau doar hotel de lux? Mama unui băiețel cu febră mare, îndrumată de personal unității private să sune la 112!

Sorana Chele, o mamă a unui băiețel în vârstă de doi ani, din Iași a hotăt să apeleze la serviciile unei unități medicale private, în regim de urgență, atunci când micuțul a făcut febră, ca din senin.

”El nu face febra fără să fie răcit şi nici atunci nu face 39. Am făcut programare la Arcadia pentru ora 19.00. Am născut la Arcadia, iar toate consultaţiile pediatrice, inclusiv cele în regim de urgenţă, fuseseră făcute doar acolo. Nu am călcat cu copilul într-un spital de stat”, a notat Sorana Chele, pe grupul de Facebook ”Ești din Iași...”, unde a relatat întâmplarea prin care a trecut.

Ieşeanca a mai subliniat că, după prima prima consultaţie, medicul i-a spus că pacientul ”pare să aibă” o infecţie în gât şi că a trimis-o acasă cu recomandarea să aştepte 48 de ore, să urmărească evoluția stării copilului.

După o oră de la consultul medical, băiețelul a făcut o convulsie febrilă, mama revenind la acelaşi spital.

”La ora 20.00 am plecat de la Arcadia, iar la ora 21.00 copilul meu a făcut convulsie febrilă (o criză asemănătoare cu epilepsia pe fond de creştere bruscă a temperaturii). În regim de urgenţă ne-am întors la Arcadia. Toţi de la pediatrie ne-au recunoscut imediat, dar nimeni nu a vrut la început să-i facă nimic”, consemnează mama.

La cea de a doua vizită la unitatea medicală privată, cu toate că micuțul aveao  temperatură a corpului de 40 de grade Celsius, personalul spitalului a îndrumat-o pe mamă să sune la 112, astfel încât să ajungă într-un spital de stat.

Sorana Chele susţine că angajaţii spitalul privat s-au lăsat convinşi ”cu greu” să-i facă împachetări copilului până la sosirea unei ambulanţe care l-a transferat în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul de Copii ”Sfânta Maria” din Iaşi.

”Ne-au pus să sunăm noi la 112. Am cerut insistent să-i facă măcar împachetări că avea febra 40.4. Cu greu am reuşit să-i conving. Argumentul lor: dacă îi facem ceva trebuie să vă taxăm cu 250 lei şi nu vrem să vă luăm banii. Prostii.. le-am explicat că plătesc oricât şi au cedat până la urmă. I-au administrat un supozitor şi i-au făcut împachetări până a venit salvarea. La Spitalul «Sf. Maria» i s-au făcut analizele şi a rezultat că are infecţie. Medicul de gardă văzuse gâtul inflamat înainte să vină rezultatele şi ne-a spus că sigur are infecţie în gât după cum arată”, a mai subliniat mama.

Membrii grupului „Eşti din Iaşi dacă...” care au reacţionat la relatarea ieşencei au relatat cazuri similare petrecute în aceeaşi unitate medicală privată.

”Noi l-am numit «hotel Arcadia», căci, în afara tarifelor foarte piperate şi a condiţiilor tip hotel, nu oferă nimic serios. Mă mir totuşi, pentru că sunt aceeaşi medici din spitalele de stat. În fine, nouă nu ne-a fost de nici un folos în cazul foarte grav al copilului nostru. Adică, nu fac transfuzii de sânge, nu asigură servicii de urgenţă pentru cazuri grave, etc. Şi noi suntem dezamăgiţi”, a menţionat Irina Sitaru.

”Te poţi duce la Arcadia pentru o investigaţie de rutină (dacă ai bani). Vei fi bine tratat şi profesional şi uman. Dacă ai urgenţă sau problemă gravă nu ai ce caută acolo”, a precizat un alt utilizator, Ovidiu Magdis.

”În experienţa noastră am avut mai multe cazuri de pacienţi care vin de la spitale private - şi aici nu mă refer doar la o unitate anume, ci la majoritatea celor din oraş - cu bilet de trimitere sau scrisoare medicală pe care apărea precizat către UPU Spitalul «Sf. Spiridon», pentru cardiologie sau gastroenterologie.

Nu ştim dacă aceşti pacienţi au fost taxaţi în privat, dar ei au ajuns în cele din urmă într-un spital de stat. Majoritatea bolnavilor vin cu mijloace proprii, cu maşinile personale cu care au mers la spital sau cu taxiuri, într-un singur caz îmi amintesc de o situaţie în care un pacient a fost adus dintr-o unitate privată cu o ambulanţă”, a arătat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD.

SHARE