De ce clopotul "mântuirii neamului" vine din Austria și nu din România

06 Apr 2017

”Am rămas cu un gust amar. Nu am fost contactat pentru ofertarea clopotului de la Catedrală, ai o singură astfel de șansă în viață”, declară nu numai persoana care reprezintă mai mare fabricant de clopote din România ci și pe cel de-al patrulea la nivel european.

  • De ce clopotul "mântuirii neamului" vine din Austria și nu din România

Oficialii celei mai mari turnătorii de clopote din România, Blotor din Maramureș, sunt dezamăgiți de faptul că Patriarhia Română nici măcar nu i-a contactat pentru a înainta o ofertă privind realizarea celui mai mare clopot din România, care se va auzi pe o rază de câțiva kilometri în jurul catedralei Mântuirii Neamului.

Realizarea clopotului catedralei Mânturii Neamului nu ar fi fost o problemă pentru Blotor, spune administratorul acestei firme, Gabriel Radu Blotor - turnătoria din Maramureș poate turna, cu respectarea tuturor cerințelor legate de sunet, decorare, automatizare a acționării, etc, clopote de până la 35 de tone.

Clopotul gigantic, cu o greutate de 25 de tone și valoare de 425.000 de euro va fi realizat de o turnătorie austriacă, numită Grassmayr, din Innsbruck. ”Se pare că mântuirea ne vine și în această privință din vestul Europei”, spune cu amărăciune Gabriel Radu Blotor.

Ce surprinde este că nici turnătoria austriacă, de la Grassmayr, nu au produs un clopot atât de mare precum cel comandat de Patriarhia Română. Cel mai greu clopot fabricat de ei are ”doar” 15 tone și a fost livrat în 2012 pentru o mănăstire din Tabor – Israel. 

”Aveam capacitatea tehnică, da, normal, suntem cea mai mare turnătorie din România și numărul patru mondial. Facem calitate, facem bijuterii. Am rămas cu un gust amar căci pentru mine ca producător era unica posibilitate în viața unei turnătorii de a face o comandă așa mare pentru țara ta. Nu va fi niciodată o altă comadă la fel de mare”, spune Gabriel Radu Blotor.

Lucrarea dacă ar fi făcută ar fi fost una de artă ”nu numai ca sunet, ci și ca suflet pus în aceasta, căci era pentru Catedrala Mânturii Neamului”, a mai adăugat administratorul firmei românești.

 

 

Turnătoria Blotor a realizat sute de clopote bisericeșt - un clopot de o tonă pentru Administrația Prezidențială - Palatul Cotroceni, mănăstirea "Izvorul Tămăduirii" din Melbourne – Australia și la Parohia Ortodoxă Româna "Învierea Domnului" în Mannheim – Germania. 

Blotor a turnat cele mai mare clopote, de trei de tone, la catedrala din Botoșani și la cea din Mioveni Argeș. Nu este de condamnat că nu a realizat vreun clopot cu greutate comparabilă cu cea a celui care va fi montat la noua Catedrală din București căci acesta va fi unicat în Europa prin greutatea sa, excepție făcând Rusia.

Blotor este singura turnătorie din România membră în Asociația Turnătorilor de Clopote din Europa și Rusia.

Răspunsul Patriarhiei

Realizarea clopotului în afara țării ”nu trebuie să facă pe nimeni să se simtă jignit”, spune Vasile Bănescu, consilier patriarhal. Întrebat dacă Patriarhia a trimis cereri de ofertă și în România Vasile Bănescu spune: ”Nu a încercat, vă spun și de ce. Această fabrică, turnătorie din Innsbruck este unica din Europa unde se fac lucruri de cea mai înaltă calitate, noi nu aveam posibilitatea în România, e un clopot care emite nota do în mod unic și deci s-a ales în mod clar această variantă”.

Blotor afirmă însă că turnătoria sa ”poate turna clopote în gamă, pe orice notă muzicală, carilioane (set de clopote fixe), toate acordajele acestor clopote fiind făcute în afara țării în Germania și Olanda”. Reprezentatul Patriarhiei spune că banii pentru clopot, anume 425.000 de euro, nu vin din alte surse, ci exclusiv din bugetul Patriarhiei și ca urmare ”nu a fost cazul de licitație”.

____________

Noi, cei cu inimă, suflet și credință, mai avem o speranță... Poate că lui Dumnezeu îi plac clopotele mici, care să sune în mintea și sufletul fiecărui credincios, căci de cele lumești, megalomane, ne-am cam săturat!

SHARE