Familia Cosma a încercat să șantajeze DNA, dar de ce există fapte pentru care instituția statului putea fi șantajată?

12 Feb 2018

Noi, oamenii obișnuiți, decenți, cu mult bun simț, suntem puși din nou în fața unui spectacol de-a dreptul gotesc în care o instituție a statului și un cercetat penal se ciorovăiesc asupra unui subiect care ne încaieră între noi de câțiva zeci de ani - se face justiție în mod corect în România?

  • Familia Cosma a încercat să șantajeze DNA, dar de ce există fapte pentru care instituția statului putea fi șantajată?

Procurorii DNA au anunțat luni, într-un comunicat de presă, că membrii ai familiei Cosma ar fi încercat să șantajeze procurorii de la DNA Ploiești.

Obiectul șantajului era despre pretinse favoruri solicitate de Mircea și Vlad Cosma în dosarul care este aproape de a se finaliza definitiv la instanța supremă, în care cei doi au fost condamnați la opt și respectiv 5 ani de închisoare cu executare.

Surse judiciare, citate de libertatea.ro, susțin că faptele de șantaj ale celor doi Cosma ar fi debutat la serviciul teritorial al DNA încă din luna decembrie 2017.

Mai precis, Mircea Cosma ar fi solicitat procurorilor să îi emită o edeverință care să ateste în fals că el ar fi colaborat cu anchetatorii sau că ar fi făcut un denunț care ulterior s-a concretizat într-un dosar penal astfel încât să beneficieze de clemența prevăzută de lege.

”Persoana care are calitatea de martor, în sensul art. 2 lit. a) pct. 1 si 2, și care a comis o infracțiune gravă, iar înaintea sau în timpul urmăririi penale ori al judecății denunță sau facilitează identificarea și tragerea la răspundere penala a altor persoane care au săvârșit astfel de infracțiuni beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevazute de lege”, prevede articolul 19 din legea 682 din 2002, Legea de protecție a martorilor, de care și-ar fi dorit să beneficieze Mircea Cosma.

Potrivit surselor citate Mircea Cosma nu a făcut nici una, nici alta, context în care anchetatorii, în mod legal i-au respins această solicitare. 

Din acel moment explică sursele citate ar fi debutat șantajul, comis fie direct, fie prin alte persoane, prin care s-a încercat să se pună presiune pe procurorii structurii.

Sursele citate spun că refuzul anchetatorilor de a-l ajuta pe Mircea Cosma să obțină la ICCJ o eventuală înjumătățire a pedepsei de opt ani aplicată de prima instanță ”i-a înfuriat” pe cei doi Cosma care ar fi amenințat că vor urma represalii în presă.

Revenind la noi, oamenii obișnuiți. E clar că Vlad Cosma a făcut respectivele înregistrări audio pentru a le folosi în propriul beneficiu, și că scandalul a fost generat de faptul că DNA-ul nu a dorit să negocieze pe acest subiect.

La fel de clar este faptul că aceste înregistrări sunt cât se poate de compromițătoare pentru DNA, ai cărei procurori ar fi trebuit să acționeze respectând legea și nu conspirând cu persoane cercetate penal la construirea unor dosare.

Pe scurt ambele părți implicate se fac vinovate de lipsa totală de respect cu care s-au făcut că acționează în numele nostru, al celor mulți, dar, de fapt, au lucrat doar pentru beneficiul propriu. E o răfuială între două grupuri de interese, fiecare încercând să ne aburească de faptul că acționează cu sinceritate și nevinovăție. Pe unii dintre români i-a cam prins jocul ăsta, dar până când?

SHARE