Doi copii minunați, recordmeni în alpinism, uciși de o avalanșă în Retezat

23 Apr 2017

O avalanșă a surprins sâmbătă un grup de șapte turiști care a urcat pe vârful Peleaga (2.509 m), în masivul Retezat. Printre victime se află și doi copii cu rezultate deosebite în alpinism - Dor Geta Popescu (13 ani), multiplă recordmană mondială şi europeană, şi Erik Gulacsi (12 ani), recordman european.

  • Doi copii minunați, recordmeni în alpinism, uciși de o avalanșă în Retezat

Dor Geta Popescu, la doar 13 ani, avea în palmares şase recorduri mondiale şi unul european. Era legitimată la Clubul Sportiv Montan Altitudine din Râşnov, este campioană naţională la escaladă şi membră a Lotului Naţional de Escaladă – copii, din anul 2011. Deţinea titlul de Căţărătorul Anului în 2013, titlu acordat de Federaţia Naţională de Escaladă. A mai fost desemnată cel mai bun alpinist de altudine al anului 2015 şi din nou în 2016.

A obţinut primul record când avea 10 ani, în august 2013, devenind cea mai tânără alpinistă din lume care a atins Vârful Ararat (5.137 de metri). Până atunci, recordul era de 12 ani şi 6 luni şi era stabilit de sora ei, Crina Coco Popescu, şi ea o alpinistă de mare succes încă de la vârsta copilăriei, în anul 2007.

Un an mai târziu, în august 2014, Geta Popescu a reuşit să cucerească Vârful Damavand (5.671 de metri) din Iran, cel mai înalt vulcan al Asiei. Şi în acest caz, Geta a depăşit recordul surorii sale, stabilit în iulie 2008. 

În decembrie 2015, Dor Geta Popescu a reuşit să devină cea mai tânără alpinistă din lume care a urcat pe Ojos del Salado (6.893de metri) la doar 12 ani depăşind din nou recordul surorii ei din 2008.

În luna februarie a anului 2016 a obţinut un alt record mondial de vârstă, când a urcat pe Aconcagua (6960 de metri), cel mai înalt vârf din America de Sus. A depăşit astfel un record deţinut încă din 2002 de o sportivă din America.

În mai 2016 a reuşit să doboare două recorduri mondiale de vârstă într-o singură lună, după ce a atins vârful Denali din Alaska (denumit anterior McKinley) şi Pico de Orizaba din Mexic.

Avea un mare vis - îşi dorea să fie prima alpinistă din lume care termină circuitele Seven Volcanoes şi Seven Summits. Nici o altă fată nu reuşise acest lucru.

Erik Gulacsi, a doua victimă a avalanşei din Retezat, avea 12 ani şi era coleg de club cu Dor Geta Popescu. Iubea muntele cu toată fiinţa luni şi de când a început să meargă i-a plăcut să ajungă pe cele mai înalte culmi. Practica alpinismul de la vârsta de opt ani. A reuşit să escaledeze cele mai înalte vârfuri din România.

Dor Geta Popescu, decernare premiu alpinism

SHARE