Mesajul adresat de medic pacientului în piciorul căruia a uitat mânerul de la frâna unei biciclete: ”Chiar îmi cer scuze!“

Mesajul adresat de medic pacientului în piciorul căruia a uitat mânerul de la frâna unei biciclete: ”Chiar îmi cer scuze!“

Un medic de la spitalul din Urlați, județul Prahova a reușit ”performanța” de a închide rana unui pacient care suferise un accident, lăsând înăuntru, în picior, mânerul de la frâna unei biciclete.

După ce-a trecut prin dureri cumplite, pacientul a fost nevoit să se opereze în Olanda pentru a-i fi scos obiectul străin din picior.

La spitalul din Urlați a fost demarată o anchetă după ce medicul aflat de gardă în seara în care a fost operat pacientul, i-a cusut victimei rana în care se afla un mâner de la frâna de la bicicletă.

La scurt timp, medicul, ginecolog, a avut și el o reacție, oferindu-și scuzele pacientului.

”Îmi cer scuze pentru eveniment și nici nu am avut radiografie de făcut control. Chiar îmi cer scuze. Nu am mai pățit așa ceva până acum. Vă rog să-mi acceptați scuzele”, a fost mesajul privat pe care medicul l-a trimit pacientului, potrivit observatorulph.ro.

Spitalul Orășenesc Urlați a fost amendat cu 32.000 de lei de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Prahova, care a cerut și o anchetă Colegiului Medicilor Prahova care să stabilească dacă în acest caz este vorba de malpraxis.

Colegiul Medicilor din România a lansat în premieră o dezbatere publică pe tema gestionării greșelilor medicale. Este o schimbare radicală la nivelul breslei medicale din România, care discută public despre un subiect considerat până acum tabu: greșelile medicale.

”Plecăm de la premisa că suntem oameni și putem greși. Iar greșeala este inerentă în actul medical. Și în cele mai performante sisteme medicale va exista eroare umană. Ceea ce vrem noi este să recunoaștem aceste greșeli.

Într-un spital, greșelile pot fi foarte ușor identificate. Sunt greșeli care sunt văzute sau sunt ascunse, greșeli care au impact asupra pacientului sau care nu au, greșeli care produc vătămare sau nu. Ne interesează absolut toate tipurile de greșeli pentru a le putea identifica și corecta. Breasla medicală trebuie să învețe din greșeli”, subliniază prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.