Un primar, unui neamț care nu înțelege că trăiește în România: Să meargă în Germania, dacă nu-i convine!

12 Sep 2018

Fost specialist IT la compania Hewlett-Packard, Bernhard Rolf Kahlert trăiește în România de mai bine de trei ani, din 2015, când a cumpărat alături de soția sa, Mihaela, o proprietate în comuna Rasova, județul Constanța, pe malul Dunării, la 20 kilometri de Cernavodă.

  • Un primar, unui neamț care nu înțelege că trăiește în România: Să meargă în Germania, dacă nu-i convine!

Aveau de gând să deschidă o pensiune agroturistică, dar au descoperit că lucrurile nu se fac chiar atât de ușor în țara legendei Meșterului Manole..

Mai întâi au descoperit că fosta proprietară cedase primăriei o parte din terenul din curte, apoi au aflat, de la săteni că nu are niciun rost să viseze, pentru că localnicii nu au unde să-și hrănească animalele, pentru că islazul a fost încredințat unui localnic.

Dar Bernhard Kahlert nu a fost învățat să cedeze ușor, s-a apucat să studieze legile, s-a implicat în viața localității și a început să ceară explicații în ce privește proiectele comunei.

A reclamat organelor de anchetă o sumedenie de lucruri care i s-au părut în neregulă: realizarea unor lucrări edilitare, depozitarea gunoaielor la marginea satului, neigienizarea zonei, neasfaltarea uliţelor sau pietruirea lor pentru VIP-urile locale etc.

De aici, s-a ajuns la un conflict deschis cu primarul comunei, Maria Mitu. La un moment dat, exasperată de plângerile germanului, care o și filma, primăriţa i-a strigat să se ducă înapoi în ţara lui: ”Nu-i convine în România, să se mute în Germania, frate… dacă nu-i convine în România! Când a venit, trebuia să vadă unde a venit, întâi. Şi după aia… Mai emite şi pretenţii. Şi dacă mă înregistrează, ce, crezi că d-aia mi-e frică!?“. Situaţia a devenit și mai tensionată, odată femeia i-a smuls telefonul şi a dat cu el de pământ. 

Germanul se declară uluit de lipsa de transparenţă şi de felul în care sunt cheltuiţi banii publici.

”Totul aici este o afacere de familie. Ce fel de administraţie avem, că numai în folosul comunităţii nu se face? Banii trec doar pe la unii, câţiva, iar restul moare de foame, este silit să stea cu mâna întinsă după ajutoare sociale“, se indignează Kahlert.

Devenit inamicul public nr. 1 în Rasova, Bernhard Kahlert întâmpină greutăţi în a obţine de la primărie ştampila pentru actele de rezidenţă în România, ceea ce îl încurcă la pensie, şi reclamă că nu poate să-şi dezvolte afacerea prin obţinerea de fonduri europene pentru că localitatea nu are un Plan Urbanistic General.

”Lucrăm la PUG, acum să fim serioşi, câte localităţi au PUG? Mai durează cel puţin un an, avem de obţinut avize de la Culte, de la Mediu, că aici e sit Natura 2000. Îşi putea face el un PUZ pe banii lui, dar nu vrea. Şi eu vreau să trăiesc ca în Uniunea Europeană, dar trăiesc aici, astea sunt condiţiile.

El are o problemă cu el, nu cu mine personal sau cu primăria. Veniţi să vedeţi ce zice lumea din sat de el şi ce zice de mine!

Nu înţelegem ce vrea, în primul rând, ar trebui să înveţe limba română, să îşi facă toate solicitările în limba oficială, pe cheltuiala lui, inclusiv în instanţă, cu traducător autorizat, nu să-i plătească lui statul român translator. A făcut plângeri peste tot, folosind Google Translate. Mă reclamă când fac, mă reclamă când nu fac. Cum e mai bine?

Nu este adevărat ce spune. M-a dat în judecată c-am făcut o stradă. Fostul primar stă la un kilometru de unde am pietruit eu, n-are nicio treabă. Şi ce treabă am eu cu ginerele lui Mihalache care e şef de post, s-a însurat cu fata mea cumva?“, își declară revoltta primăriţa.

Maria Mitu recunoaşte că i-a trimis neamţului nişte mesaje, pe care le reproducem textual: ”Va mâncat picica limba???? Mai avem locuitori străini în comună, dar au şapte ani de acasă, nu sunt excroci ca voi, ecologişti lui peşte prăjit. Nu am făcut nicio ilegalitate de când sunt primar“.

Mitu le reproşează soţilor Kahlert comportamentul, în condiţiile în care ea i-a ajutat să obţină terenul din curte în concesiune, apoi le pune în vedere să nu mai calce pe la primărie.

”Da, l-am făcut escroc. Dar el, când m-a făcut proastă şi în toate felurile pe Facebook? Mai avem în comună un străin - un englez care stă aici de 15 ani, dar omul ăla îşi vede de treabă, nu ca dânsul“, răbufneşte primăriţa.

Lui Bernhard Kahlert, la 60 de ani, îi este greu să înțeleagă ce se petrece.
”Eu nu înţeleg, sincer, în ce ţară trăim? Nu înţeleg cum oamenii acceptă, într-o ţară aşa bogată şi frumoasă, să fie atât de săraci şi să trăiască printre gunoaie.

La Rasova, localnicii sunt nevoiţi să pescuiască lemn de foc din Dunăre, atât de săraci sunt. Nici gând să se apuce de vreun proiect, de vreo mica afacere prin care să obţină subvenţii. Sunt ţinuţi săraci.

Pentru a se face proiecte, comuna ar trebui să aibă un Plan Urbanistic General, dar primăria spune că nu are bani pentru aşa ceva. Pentru un act legal şi necesar dezvoltării comunei??? Nu că sunt eu neamţ, dar sunt cetăţean european şi acestea sunt drepturile mele. Vreau doar să avem corectitudine. Aşa va fi o viaţă mai bună în comunitate, pentru toată lumea“, spune Bernhard Rolf Kahlert, pentru cotidianul Adevărul

SHARE