Inscripţie stăveche descoperită de un alpinist pe o stâncă în Munții Țarcu. În mod sigur e vorba de o zonă sacră dacică

12 Iun 2018

Un alpinist român, Cornel Galescu, a descoperit pe o stâncă în Munţii Ţarcu, în județul Caraş-Severin, o inscripţie cu multe semne ciudate, pe o stâncă. Momentan, zona în care a fost făcută descoperirea nu va fi făcută publică pentru a o proteja de vânătorii de comori.

  • Inscripţie stăveche descoperită de un alpinist pe o stâncă în Munții Țarcu. În mod sigur e vorba de o zonă sacră dacică

Galescu a fotografiat-o această inscripție şi a prezentat-o specialiştilor de la Muzeul Judeţean de Etnografie din Caransebeş, care au făcut un mulaj, pe care l-au trimis colegilor lor de la Cluj şi unui profesor american, specializat în descifrarea semnelor limbi arhaice, urmând ca în primavară întreaga zonă să fie cercetată în mod amănunțit.

“Până acum, am străbătut de-a lung şi de-a latul Munţii Ţarcu şi Muntele Mic. Mi s-a părut miraculos pentru că ştiam, de foarte mult timp, că toată această zonă este încărcată de însemne ale trecutului, zona Gugu – legendele din jurul său, Peştera lui Zamolxe, Vârful Mătania –, dar toate acestea nu sunt decât supoziţii.

Cred că toate aceste lucruri pot fi benefice unui turism zonal, pentru că am văzut că, în alte locuri, dezvoltarea turistică este legată uneori de nişte lucruri banale, cum ar fi o peşteră, o inscripţie, care stârnesc interes şi se pot transforma în branduri turistice”, a declarat alpinistul Cornel Galescu, cel care a găsit inscripţia, pentru adevarul.ro.

“E foarte importantă pentru că până acum nu au mai fost descoperite asemenea semne în Munţii Banatului. E pentru prima dată când semnalăm aşa ceva la noi în judeţ. Anul viitor vom face o cercetare sistematică. Avem un colectiv format deja, împreună cu Universitatea din Cluj şi cu un profesor american, Jeremy Hutton, care vine, în luna aprilie, în România, în mod special pentru acest lucru. El este specializat în aceste limbi vechi şi mai puţin cunoscute şi ne-a dat şi primele indicii despre inscripţie, care pare a fi una funerară şi ar data din secolul I î.Hr.

“Jeremy Hutton, care cunoaşte aceste limbi vechi spune că în mod sigur e o zonă sacra în care ar fi mai multe sacrificii. Nu ştiu şi nici nu vreau să spun foarte multe acum. Noi am încercat să o ţinem ferită cât am putut pentru că nu vrem până nu putem să protejăm zona, ca turiştii să o invadeze şi să distrugă totul. De aceea nici nu am dat indici clare despre zonei unde se află”, a declarat Adrian Ardeţ, directorul Muzeul Judeţean de Etnografie din Caransebeş.

SHARE