Disperarea unui producător de căpşune român: 'Vor dispărea micii producători şi vom importa fel de fel rahaturi necomestibile şi pline de chimicale'

15 Mai 2018

Ionel Tonea cultivă căpşuni bio pe o suprafaţă de 2 hectare la Bogata, în judeţul Călăraşi, şi constată pe propria piele că statul îi ajută cu nimic pe producătorii locali, aflați în concurență cu produsele importate, mai ieftine, din cauza subvențiilor primite. 

  • Disperarea unui producător de căpşune român: 'Vor dispărea micii producători şi vom importa fel de fel rahaturi necomestibile şi pline de chimicale'

Din prea-plinul frustărilor acumulate, Ionel Tonea a postat pe contul său de Facebook un mesaj, aproape un strigăt de disperare.

”Cum să supravieţuieşti în România din agricultură/ legumicultură...Sincer, nu cred că e posibil.

Ajung în pieţe căpşuni din Bulgaria, comercianţii le vând la 7-8 lei / kg. Cum poate producătorul român să concureze cu aşa ceva? Am mers în piaţa Pucheni din Bucureşti, 90 % din cei care vindeau aveau căpşuni din ţara vecină.

Cum facem faţă la aşa ceva? Statul roman ce face? Doarme. Înţeleg că sunt anumite reguli impuse de către UE, dar să nu ne batem joc de producătorul român.

Încercăm să supravieţuim, dar nu suntem lăsaţi. Într-un final vor dispărea micii producători şi vom importa fel de fel rahaturi necomestibile şi pline de chimicale şi ne mai întrebăm de ce suntem tot timpul bolnavi.

OPRIŢI IMPORTURILE INUTILE, FACEŢI CONTROALE ÎN PIEŢE, VERIFICAŢI DACă SE VÂND PRODUSE ROMÂNEŞTI AŞA CUM SCRIE PE PREŢ!

Uşor, uşor ne omorati, ne aduceţi la sapă de lemn. Vrem să câştigăm un ban cinstit.“, a scris Ionel Tonea pe Facebook.

Ionel Tonea vinde căpşunile în piaţa Orizont din Călăraşi cu 8 lei kilogramul, însă spune că pentru luna mai preţul corect ar fi fost 10 lei. “E început de sezon acum, în iunie, preţul începe să scadă şi atunci se ajunge la 6-7 lei un kilogram. Eu nu rămân cu marfa nevândută, livrez şi în hypermarket-uri şi către angrosişti, însă avem nevoie de ajutor. Eu din asta trăiesc”, spune fermierul. 

Cu o recoltă de 15 tone de fructe în 2017, tânărul care şi-a deschis o fermă la Bogata spune că reuşeşte să-şi vândă marfa, însă concurenţa neserioasă din importuri îl afectează şi pe el, la fel ca şi pe ceilalţi producători. “Muncim de ne spetim, am credite, am renunţat la locul de muncă din Bucureşti şi lucrez pământul la ţară, într-un fel trebuie să fim sprijiniţi. Cred că ar trebui stopate importurile, pentru că altfel ţăranul român dispare”, e de părere tânărul. 

La piaţă, Ionel Tonea vinde aproximativ 100 de kilograme de fructe pe săptămână, însă livrează şi direct acasă la clienţi. La primul cules a scos 600 de kilograme de fructe, pe care trebuie să le vândă rapid, pentru că altfel se alterează, pentru că nu sunt tratate.
 

SHARE