Medicamente cu risc de rezultat pozitiv la drugtest. Medic: ”Nu mai ai ce să cauți la volan, vei ieși pozitiv“

Medicamente cu risc de rezultat pozitiv la drugtest. Medic: ”Nu ai ce să cauți la volan, vei ieși pozitiv“

Mulți șoferi se plâng de faptul că dispozitivele Drug Test utilizate de Poliția Rutieră dau rezultate fals-pozitive la consum de droguri, care sunt infirmate ulterior la analizele de sânge și urină.

Tocmai din cauza amplorii acestui fenomen, Guvernul a modificat legislația, în sensul în care șoferii cu astfel de rezultate să poată intra în posesia permisului de conducere imediat după primirea de către polițiști a rezultatului negative ale analizelor medicale.

În condițiile în care sunt tot mai multe controale în trafic ale poliției pentru depistarea conducătorilor auto sub influența drogurilor, după numeroasele incidente rutiere care au avut drept cauză tocmai acest aspect, pacienții cărora le sunt prescrise medicamente psihotrope, ar trebui să fie foarte atenti și să urmeze recomandarea de a nu conduce pe timpul tratamentului.

”Dacă ești pacient al unui medic psihiatru și ți-a prescris un medicament din clasa benzodiazepinelor, de ex. Xanax, Diazepam, Nitrazepam și altele pentru anxietate sau somn, vei ieși pozitiv pe testul de salivă al poliției la clasa de droguri benzodiazepine. Ulterior vei fi condus la Medicină Legală și vei fi depistat pozitiv și acolo. Nu contează că ai rețetă și recomandare să le iei.

Vei avea dosar penal chiar și așa. Psihiatrul cel mai probabil ți-a recomandat să nu conduci dacă a fost cât de cât corect cu tine și te-a informat, ca și mine acum, complet, dacă a fost 100% etic. Ideea e că dacă iei vreun medicament din clasa benzodiazepinelor nu ai ce să cauți la volan”, spune medicul de familie Corina Popovici.

Potrivit medicului, cei cărora le sunt prescrise medicamente din clasa respectivă trebuie să se informeze exact despre substanța pe care o conțin și timpul cât rămâne în salivă, pentru testul poliției, respectiv în sânge și urină pentru testul de la medicină legală.

”În salivă stă cel mai puțin, urmat de urină și sânge. Mai lasă o zi-două marjă de eroare având în vedere efectul de cumulare și abia apoi urcă-te la volan. Riști închisoare pentru că nu ai știut și nu ai fost informat corect.

Dacă iei antidepresiv și ești oprit de poliție, cel mai sigur vei ieși pozitiv pe testul poliției la una-două-trei substanțe, de obicei amfetamină, metemfetamine și cocaină.

Nu te speria, vei fi dus la Medicină Legală și se va constata că nu ai consumat nimic din toate astea și totul va fi ok. Se numesc rezultate fals-pozitive”, mai afirmă medicul într-un mesaj transmis pe o rețea de socializare.