Greșeală de exprimare gravă a ministrului Apărării, Mihai Fifor - video 

01 Aug 2018

Viorica Dăncilă părea chiar stingheră și singuratică, în calitate de principal furnizor de amuzament pentru popor, din cauza gafelor sale. Ca un cavaler medieval, Mihai Fifor, ministrul Apărării, i-a sărit în ajutor, cu o declarație de mai mare impact, care ne face să le privim pe-ale Viorica drept o ștrengăriță copilăroasă!

  • Greșeală de exprimare gravă a ministrului Apărării, Mihai Fifor - video 

Ministrul apărării, Mihai Fifor a declarat marți seara la Antena 3 că România are în baza miliară de la Deveselu rachete... balistice. Or, în baza amintită, conform informațiilor oficiale, există doar rachete interceptoare.

Ministrul Fifor explica la Antena 3 că armata română este tot mai apreciată de NATO și a vorbit şi despre relaţia cu Rusia, menționând că există misiuni de descurajare pe care Armata Română le întreprinde în Marea Neagră. 

”Evident că niciodată preşedintele Putin nu o să fie extrem de încântat de faptul că în România se dezvoltă capabilităţi militare foarte serioase.

Cum ar putea să fie vreodată preşedintele Putin încântat de faptul că în România avem baza militară de la Deveselu, cu rachetele balistice, cum ar putea vreodată preşedintele Putin să fie încântat că avem baza de la Mihail Kogălniceanu populată cu militari americani şi noi insistăm în continuare faţă de SUA în parteneriatul strategic să asigurăm permaneţa militarilor americani pe teritoriul românesc? Cum ar putea vreodată Federaţia Rusă să fie încântată că România îşi dezvoltă capabilităţile navale?”,  arăta ministrul Apărării.

Sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore (AAMDS) de la Deveselu a devenit operaţional în anul 2016. Baza de la Deveselu este construită pe o suprafaţă de 143 de hectare şi găzduieşte 44 de rachete de interceptare de tip SM-3, care nu vor fi utilizate pentru teste de zbor, ci vor fi lansate numai ca mijloc de apărare împotriva unui atac real.

Rachetele interceptoare SM-3, aflate în componența sistemului de apărare de la Deveselu, nu sunt echipați cu niciun fel de focoase explozive şi se bazează numai pe energia lor cinetică pentru a lovi şi distruge focoasele rachetelor balistice inamice, neavând capacități ofensive.

Declarația ministrului Fifor este cu atât mai gravă cu cât, de-a lungul timpului, Rusia a invocat scutul antirachetă și a menționat baza de la Deveselu în acuzele sale îndreptate împotriva NATO, dar mai ales împotriva SUA, că s-ar încalca tratatele internaționale referitoare la rachetele balistice.

”Niciodată nu cred că cineva ar putea afirma că la Deveselu avem rachete balistice. Aseară am spus că avem baza de la Deveselu, care se ocupă de rachetele balistice, în niciun caz că la Deveselu avem avem rachete.

E puțin probabil că eu să nu știu ce adăpostim la Deveselu, să nu știu că acolo sunt rachetele interceptoare și în ce mod funcționează scutul de la Deveselu.

A fost doar o greșeală de înțelegere, de comunicare în cel mai rău caz, dar în niciun caz nu aș putea vreodată afirmă că la Deveselu avem rachete balistice”, a declarat despre acest subiect Mihai Fifor, la Digi24.

”Dânsul are o problemă cu exprimarea, iar când eşti ministrul Apărării trebuie să fii foarte atent la ceea ce spui, pentru că chestia cu rachetele balistice este extrem de importantă. A avea rachete balistice înseamnă altceva decât a avea vectorii S3 de lovire a rachetelor care eventual pătrund pe teritoriul dinspre Iran.  Domnul Fifor a greşit, iar asta este o greşeală gravă”, a declarat, pentru Digi24, Alexandru Grumaz, analist militar.

SHARE