Cine a câștigat Revoluția? Nomenclatura comunistă şi securistă, care, peste noapte, a devenit capitalistă

20 Dec 2017

Adam Burakowski este un istoric polonez care a cercetat atent și cu detașare emoțională istoria recentă a României și a spațiului est-european, locul în care a luat naștere și s-a întrupat cea mai recentă cotitură în istoria umanității, în care s-a întâmplat un fenomen ce nu mai părea posibil - shimbarea orânduirii sociale, revenirea la capitalism, după aproape jumătate de veac de socialism. 

  • Cine a câștigat Revoluția? Nomenclatura comunistă şi securistă, care, peste noapte, a devenit capitalistă

În cadrul unui interviu acordat news.ro, Bukarowski  răspunde cât se poate de clar și ferm la întrebarea care ne bântuie mințile naive de aproape 28 de ani - cine a avut de câștigat în urma evenimentelor din decembrie 1989?

Chiar nu știți răspunsul? Ba da, îl resimțiti, l-ați trăit în fiecare zi ce a trecut de atunci, în frustrările care vă scot în stradă din când în când, atunci când devine insuportabil...

 Cine a câștigat după Revoluție? Să-l lăsăm pe polonezul Adam Burakowski să răspundă...

"Nu, societatea nu este cel mai mare învingător. Cel mai mare învingător este nomenclatura comunistă şi securistă, care, pur şi simplu peste noapte, a devenit nomenclatura capitalistă. Ea are acum mai mult chiar decât a avut în perioada de dinainte de 1989. Societatea, nu ştiu ce să spun, trebuie să ne reamintim că oficial două miloane de oameni, neoficial trei, dar se vorbeşte şi despre patru milioane chiar, au emigrat din România. Aceasta este cea mai mare pierdere de resurse umane din toată istoria României, cea care se întâmplă acum.

Și din Polonia au emigrat două milioane de oameni, dar avem ţara mai mare. Pentru noi este o pierdere, dar nu atât de semnificativă cum este în cazul României. Din Bulgaria au emigrat aproape două milioane de oameni. Pierderea este mare, pentru că emigrează mai ales oameni tineri, mai activi", a declarat Burakowki.

Dacă e să ne consolăm, Burakowski amintește că procesul prin care nomenclatura comunistă s-a transformat peste noapte nu  este un proces care s-a întâmplat doarîn România, ci și în Cehia, unde a rămas o parte seminificativă în societate.

Burakowski spune că specificul societății românești de astăzi este o urmare a modului în care s-a produs schimbarea, la polul opus "revoluțiilor de catifea", a tranzițiilor firești din Ungaria, Polonia, Bulgaria sau Cehoslovacia.

Totuși, în ciuda faptului că își asumă rostirea unor adevăruri, Burakowski manifestă precauție atunci când trebuie să răspundă întrebării "cine a tras în noi, după 22?".

"Este foarte clar. Înainte de 22 decembrie, au fost ucişi 162 de oameni, iar  între 22 decembrie şi 10 ianuarie 1990 au fost ucise 942 de persoane, semnificativ mai mult. Cine a tras?, este o întrebare care se repetă în România. Am văzut un steag românesc, unde scria ”Cine a tras?” şi toată lumea ştie despre ce este vorba. Dacă îmi puneţi această întrebare, nici eu nu ştiu cine a tras, aştept rezultatul investigaţiei şi e bine că se investighează. E târziu, dar mai bine târziu decât niciodată", spune Adam Buratowski..

Cine a tras în noi, după 22? Chiar vă faceți că nu știți?

SHARE