O doctoriță se stinge din cauza lipsei de imonuglobulina din țară: "E un tratament scump și de durată și se fac economii pe viața noastră".

05 Dec 2017

Un medic, Daria Muir, a trimis o scrisoare deschisă pentru a reclamă indiferența personalului Ministerului Sănătății la lipsa de imunoglobulină umană. Doctoriță reclamă că suferinzilor nu li se aprobă formularul E 112 și nu li se oferă posibilitatea de a face curele. "Începem să murim", scrie Daria Muir. Într-o Românie a sfârșitului de an 2017, oamenii se sting pe picioare din cauza lipsei medicamentelor.

  • O doctoriță se stinge din cauza lipsei de imonuglobulina din țară: "E un tratament scump și de durată și se fac economii pe viața noastră".

“Buna ziua, numele meu este Daria Muir și sunt unul dintre cei aproximativ 1000 de pacienți din România care mor din cauza lipsei imunoglobulinelor umane din tara.

Sunt atâtea lucruri de povestit...nu știu de unde să încep. Din luna septembrie nu mai există imunoglobuline în România. Toți producătorii și-au retras autorizația de punere pe piata.

Imunoglobulinele umane sunt pe lista medicamentelor esențiale, conform ONU. Această lista a fost desființată în țară noastră. Suntem pacienți cu imunodeficiente primare, boli autoimune, boli neurodegenerative...viață noastră atârna de un fir de par.

Avem nevoie lunar de imunoglobuline, toată viață noastră. Fără ele, facem infecții severe, care ne ucid. Fără ele, ne degradam neurologic, motor sau cognitiv.

Fara ele, murim. Mai repede sau mai încet. Încercăm să comunicăm cu Ministerul Sănătății, dar...

Au achiziționat Pentaglobin, un tip de imunoglobuline care se administrează doar în sepsis sever, împreună cu antibioticele.

Nu are indicație în bolile noastre și nu ne ajută. Le-am spus asta și nu le-a păsat. Ne spun că ba e vină producătorilor, ba e vină comisiilor de specialitate...scuze și acuze și noi începem să murim.

Adulti și copii. Ajutați-ne! Va rugam!

Eu sunt totodată și medic și pacient. Sunt multe de spus. E un tratament scump și de durata și se fac economii pe viață noastra.

Nu ni se aprobă formularul E112...nu ni se oferă posibilitatea de a face curele. Începem să murim.

Legatura cu Ministerul au ținut-o d-na Rozalina Lapădatu, președinta Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune și d-na Otilia Stânga, președinta Asociației Pacienților cu Imunodeficiente Primare, mama unei fetițe care suferă din lipsa imunoglobulinelor. Ajutați-ne, va rog!”, scrie doctorita.

SHARE