Oana Pellea, motivul pentru care a ieșit în stradă: «Tata mi-a spus: Orice ai face în viață, când te culci să ai obrazul curat»

13 Mai 2017

Oana Pellea a fost invitată în emisiunea "În fața ta", la Digi24, unde a vorbit despre ce au însemnat pentru ea protestele împotriva corupției și despre motivul pentru care a ieșit în stradă.

  • Oana Pellea, motivul pentru care a ieșit în stradă: «Tata mi-a spus: Orice ai face în viață, când te culci să ai obrazul curat»

"Vă răspund de ce am ieșit în piață si de ce voi ieși de fiecare data când voi considera de cuviință. Tata mi-a spus: Orice ai face în viață, când te culci să ai obrazul curat. Eu de asta am ieșit în piață, pentru că nu aș fi putut să mă culc asistând la ceva care nu era în regulile democratice", a explicat Oana Pellea.

Ea a povestit despre suferințele îndurate de familia sa în regimul comunist și despre cum nedreptățile au continuat și după Revoluție.

"Eu vin dintr-o familie în care istoricul este așa: cu o străbunică omorâtă doar pentru că avea avere, cu o bunici cu domiciliu obligatoriu, cu un bunic la Canal, cu o mamă cu domiciliu obligatoriu, cu toate .. Aveau casă și pământ, luat tot, cu tata care avea un tată care avea o mică de asta agricolă, luat, trimis în domiciliu obligatoriu în București și pus, ca să fie făcut de rușine, să vândă loz în plic. Tata nu a aflat. Și până la urmă, mergând pe străzile Bucureștiului, i s-a părut că-l vede pe tatăl lui așa, vânzând la un colț de stradă loz în plic. Tata s-a dus la el și a întins mâna să ia un loz și de sub șapcă s-a auzit: Pleacă de aici, Amzule! Nu s-a uitat în ochii lui", spune Oana Pellea.

Oana Pellea a mai povestit despre greutățile întâmpinate după 1989, în procesul de recuperare a averii familie sale. "Am fost cu procese de retrocedare, cu acte de la 1800 și, să-mi iau pământul înapoi și e un primar într-o localitate în țară care urlă la mine, eu fiind cu actele, stând exact unde fusese, era o hulă oltenească care a fost distrusă. Și urlă la mine, ca în Zorba grecul, în fața femeilor din sat îmbrăcate în negru, bătea vântul, fâlfâia, începuse și ploaia, eu eram cu actele și domnul primar urlă la mine: Nu ai pământul tău. Femeile stăteau așa... Primarul a plecat. Femeile au venit prin spatele lui la mine și mi-au zis: Fato, mută-te, că e pământul tău",  își amintește actrița.

Pentru acel pământ s-a luptat vreme de 10 ani, pentru altul veme de 12. „Unde e dreptatea? Eu am fost în '89 pe stradă și era să fiu împușcată la tv. Și m-am dus la tv pt că s-a spus: Artiștii să vina la tv și atât m-a dus pe mine capul. Tata murise de 6 ani, am luat caietul cu poezii al tatălui meu că să mă duc la tv să dăruiesc puțin bine. Și era să mă împuște. Deci, fiecare avem istoria noastră”, arată Oana Pellea. 

SHARE