Oficial! Parlamentul European nu a eliminat ora de vară!

15 Feb 2018

Deși părea că începând de luna viitoare, prin mărinimia Parlamentului European, am fi renunțat să mai umblăm la limbile ceasurilor, care treceau cu regularitate înainte și înapoi, furându-ne o oră de somn, respectiv răsfățându-ne cu una în plus, chichițele mecanismelor europene, sunt mai complicate.

  • Oficial! Parlamentul European nu a eliminat ora de vară!

Și stai sa te întrebi de ce n-ar fi fost, având în vedere sistemul birocratic construit că să justifice atâtea posturi pentru nepotisme, nu numai românești... 

Așadar, în mod oficial Parlamentul European ține să sublinieze că nu a solicitat sau votat "eliminarea" orei de vară, și că, în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, din perioada 5-8 februarie, s-a votat o rezoluție referitoare la Directiva 2000/84/CE (Directiva privind dispozițiile referitoare la orarul de vară).

Prin rezoluţia adoptată săptămâna trecută, Parlamentul European invită Comisia Europeană să evalueze situaţia şi, în cazul în care consideră că este necesar, să propună modificarea sistemului actual ("invită Comisia să realizeze o evaluare temeinică a Directivei 2000/84/CE și, dacă este necesar, să prezinte o propunere de revizuire a acesteia".

La sfârșitul anului trecut, Lituania a înaintat o cerere prin care îi cerea Uniunii Europene să renunțe la ora de vară. Asta pentru că era inutilă și punea în dificultate mare parte din locuitori. Lituania susținea că majoritatea oamenilor consideră enervant că trebui să-și adapteze ceasurile de două ori pe an.

În cadrul sesiunii plenare a fost dezbătută o rezoluție a forului legislativ european, după ce mai multe organizaţii, printre care și Asociaţia împotriva dublei ore de vară, au denunţat schimbările de oră şi efectele lor nocive asupra sănătăţii, considerând „discutabile” economiile la energie realizate prin schimbarea orei.

Parlamentul European a cerut Comisiei Europene o evaluare „în profunzime” a avantajelor şi dezavantajelor schimbării orei în mod semestrial şi să prezinte „dacă este necesară” o revizuire a directivei care o organizează în cadrul Uniunii Europene, relatează Reuters.

Deputații europeni au acționat în consecință, după ce au luat în calcul mai multe variante. Prima ar fi disconfortul creat de schimbarea ceasului de două ori pe an, a celui fizic dar și biologic. În plus, deși s-a crezut că zilele mai lungi din timpul verii ajută la economisirea energiei, lucrurile stau puțin diferit. Unele studii au arătat că, în mare parte, energia este economisită, dar nu la nivelul scontat. Deci e degeaba.

Dintre cei 549 de deputați prezenți, o majoritate de 384 au votat să se renunțe la cele două fusuri orare de peste an, iarnă și vară. Astfel, ora de vară ar urma să fie scoasă din practică, iar ora de iarnă să fie valabilă pe întreg parcursul anului.

SHARE