Ucraina afirmă că drone ale Rusiei au căzut și au explodat pe teritoriul României. MApN infirmă informația

Ucraina afirmă că drone ale Rusiei au căzut și au explodat pe teritoriul României. MApN infirmă informația

Rusia a lansat un atac cu drone asupra regiunii sudice a Ucrainei, Odesa, în noaptea de 4 septembrie, fiind lovite obiective din zona Ismail, unde există și un port la Dunăre, aflat aproape de teritoriul României.

Autoritățile ucrainene au anunțat că nu au fost înregistrate victime și că 17 drone au fost doborâte, dar ”în mai multe localități din raionul Ismail au fost avariate depozite și clădiri industriale, utilaje agricole și echipamente ale întreprinderilor industriale”, a precizat guvernatorul Odesei, Oleg Kiper.

Purtătorul de cuvânt al ministerului ucrainean de Externe Oleg Nikolenko a afirmat, într-un mesaj publicat pe Facebook, că drone lansate de Rusia noaptea trecută în zona portului Ismail de la Dunăre au căzut și au explodat pe teritoriul României, stat membru NATO. Ministerul român al Apărării a infirmat ”în mod categoric” informațiile”

”Potrivit Serviciului Gărzii de Stat a Frontierei Ucrainei, noaptea trecută, în timpul unui atac masiv al Rusiei în apropiere de portul Ismail, „Shaheds” (drone – N.R.) rusești au căzut și s-au detonat pe teritoriul României”, a scris oficialul de la Kiev pe Facebook.

Nikolenko a continuat afirmând că ”aceasta este încă o confirmare a faptului că teroarea rachetelor rusești reprezintă o amenințare uriașă nu numai pentru securitatea Ucrainei, ci și pentru securitatea țărilor vecine, inclusiv a statelor membre NATO” și a făcut apel, în acest context, la partenerii internaționali să furnizeze Ucrainei ”sisteme moderne suplimentare de apărare antirachetă și antiaeriană, precum și de avioane de luptă, (…) ceea ce va spori protecția infrastructurii Ucrainei și a țărilor vecine”.

MApN infirmă în mod categoric informațiile

Autoritățile de la București au infirmat informațiile prezentate de oficialul ucrainean.

”Ministerul Apărării Naționale infirmă în mod categoric informațiile din spațiul public cu privire la o așa-zisă situație apărută în cursul nopții de 3 spre 4 septembrie, în care drone rusești ar fi căzut pe teritoriul național al României”, se precizează într-un comunicat al MApN.

”Situația generată de atacurile rusești executate cu drone, atât în cursul nopții trecute, cât și sâmbătă spre duminică, asupra infrastructurii din proximitatea porturilor ucrainene de la Dunăre” a fost monitorizată în timp real de România, subliniază MApN, adăugând că ”în niciun moment, mijloacele de atac utilizate de Federația Rusă nu au generat amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau a apelor teritoriale ale României”.