Înainte de '89, Ioan Aurel Pop a călătorit în trei țări socialiste, în timp ce 'disidenții' Liiceanu și Pleșu făceau revelionul la Paris

13 Apr 2018

Revista 22, publicată de Grupul pentru Dialog Social, patronat de Gabriel Liiceanu și Andrei Pleșu, a încercat asocierea profesorului Ioan Aurel Pop, noul președinte al Academiei României, cu Securitatea comunistă, iar acest demers a stârnit reacții și comentarii, în care s-a demonstrat că lista respectivă nu conținea colaboratori ai securității.

  • Înainte de '89, Ioan Aurel Pop a călătorit în trei țări socialiste, în timp ce 'disidenții' Liiceanu și Pleșu făceau revelionul la Paris

Profesorul Ioan Aurel Pop apare pe o listă de presupuși colaboratori ai Direcției de Informații Externe a Securității, care se ocupa cu ”contracararea acţiunilor ostile RSR desfăşurate de centrele de propagandă din străinătate”.

Ne-am obișnuit să considerăm oarecum firesc ca lucrurile să fie anapod structurare în societatea românească de astăzi, totuși n-ar trebui să dezarmăm în încercarea de-a le repune în ordine.

Dacă v-ați întrebat de ce România n-a avut o intelectualitate manifestă împotriva regimului, de factura celor din celelalte țări comuniste, un răspuns pertinent poate veni din faptul că această intelectualitate s-a complăcut în locul călduț în care o poziționaseră comuniștii, beneficiind mai mult de avantajele situației de-a exprima la un moment dat o altă opinie decât cea a partidului. Iar după, a fost și mai bine pentru ei, doar suferiseră, nu?

Jurnalistul Victor Roncea a publicat, pe blogul său, un comentariu foarte acid pe această temă, în care invocă Jurnalul Monicăi Lovinescu, despre prezența la Paris, în 1984, în plină epocă de aur a comunismului în România, a disidenților Pleșu și Liiceanu, veniți, alături de familie, cu mașina din Germania.

"Aflu de pe pagina distinsului intelectual Alex Ștefănescu că dl. Ioan Aurel Pop a fost lăsat să călătorească în perioada regimului comunist doar în trei țări din "lagărul socialist".

Dar ce ziceți de alți mari disidenți, care nu au întâmpinat deloc această problema, demnă doar de un adevărat "colaborator al Securității". De exemplu, dl. G. Liiceanu, pe lângă faptul că a fost de două ori (!) la bursă în RFG a mai petrecut și un revelion la Paris, că orice biet român oropsit de regimul ceaușist. Cu cine? Cu dl. A. Pleșu. Venit cu mașînă personală. Și cu familia!

O dovadă de maximă încredere pentru un atare rezistent anticomunist. În decembrie 1989, cei doi au fondat GDS, a cărui revista de agitație și propagandă îl maculeaza acum pe președintele Academiei Române. GDS a fost creat în oglindă cu FSN, la îndrumarea lui Silviu Brucan, care s-a adăpostit conspirat împreună cu Ion Iliescu, în acele zile ale "revoluției", într-o casă din strada Paris, la dl. Ascanio Damian, o personalitate complexă cu rădăcini în sistemul comunist și, cel mai probabil, mai mult decât atât. Întâmplător vecinul și chiar cumnatul aceluiași domn disident...

Mai este o doamnă, căreia mi-e rușine mie de nerușinarea ei că să-i mai scriu numele, care după ce a făcut turul Statelor Unite ale Americii nu s-a mai putut opri și a continuat cu turul... Lumii. Da, al planetei Pământ. La propriu. Și toate elucubrațiile ei despre marile și oceanele în care s-a îmbăiat și suta de orașe ale lumii prin care a trecut le-a silabisit într-o carte apărută, cum altfel?, la Editura Sport-Turism. Turism făcea. Sportul ei preferat îl bănuiți, poate... Azi e mare "anti-comunistă" și desigur "necolaboratoare" a Securității, la fel că și cei doi mari "rezistenți" prin... cultură sau mâncare, nu mai țin minte bine...”, a scris Victor Roncea, pe blogul său.

SHARE