Un preot armean dezvăluie secretul aprinderii Focului Sfânt în ajunul Paștelui. Adevăr sau blasfemie? - video

12 Mar 2018

Preotul Samuel Agoïan, reprezentant al Patriarhiei Armene la Ierusalim, a afirmat că a elucidat miracolul Focului Sfânt şi că aprinderea acestuia are legătură cu Biserica Coptă.

  • Un preot armean dezvăluie secretul aprinderii Focului Sfânt în ajunul Paștelui. Adevăr sau blasfemie? - video

Într-un interviu acordat Israelinfo, preluat de agenția rusă Sputnik, preotul Samuel Agoïan le-a dezvăluit reporterilor ce se întâmplă cu adevărat în timpul apariţiei miraculoase a Focului Sfânt.

Potrivit prelatului armean, candelele Focului Sfânt ar fi aprinse de către patriarhi de la candelă cu ulei şi nu ar fi exista nimic mistic în acest proces. ”Dumnezeu face minuni, dar nu pentru a amuza oamenii“, a spus Agoïan.  

Reprezentanţii Bisericii Copte, care se aflau lângă Agoïan în timpul interviului, au reacţionat imediat cerând jurnaliştilor să nu mai filmeze. "Ia-ţi camerele de aici, minte", a strigat unul dintre prelaţii copţi.

La rândul său, Agoïan, a dat asigurări că reprezentanţii copţilor, spre deosebire de armeni, nu sunt prezenţi la ceremonia respectivă.  

Focul Sfânt simbolizează lumina miraculoasă a Învierii lui Hristos despre care a vorbit Apostolul Petru şi care este considerat sfânt de credincioşi. Apariţia sa înfiecare an, în ajunul Paştelui ortodox datorită rugăciunilor Patriarhului Ortodox al Ierusalimului, clerului şi miilor de pelerini, se numeşte "miracolul focului sfânt".  

Sfântul Mormânt este un sanctuar al lumii creştine, fiind clădit pe locul în care Isus Hristos a fost îngropat înainte de a învia, conform Scripturilor.

În fiecare an, în ajunul Paştelui, miracolul Focului Sfânt se produce în biserica Sfântului Mormânt. Primele care se aprind sunt o candelă şi 33 de lumânări, pentru a marca anii vieţii pământeşti a lui Isus Hristos.

Credincioşii cred că ne-apariţia Focului Sfânt ar putea marca începutul sfârşitului lumii pe care o cunoaștem.

Focul Sfânt poate fi aprins, nu de preoți, cum spune armeanul, ci de credința noastă că el este sacru și, până la urmă, minunile sunt momentele în care ne curățăm de rău, suntem miloși, dornici de a-i ajuta pe ceilalți, mai buni...

Miracolul Focului Sfânt - Ierusalim

SHARE