Radu Banciu: Românii sigur că nu sunt afectați, ne-am obișnuit să trăim fără rege, în absența monarhiei, nu știm cum era gustul ei

06 Dec 2017

Radu Banciu a avut un rar moment de oarecare decență și logică atunci când a comentat în cadrul emisiunii sale moartea Regelui Mihai.

  • Radu Banciu: Românii sigur că nu sunt afectați, ne-am obișnuit să trăim fără rege, în absența monarhiei, nu știm cum era gustul ei

"Moartea Majestății Sale Regele Mihai, la 96 de ani, în Elveția, pune capăt acestei istorii neîncheiate între poporul român și monarhia sa, o istorie pe care noi am parcurs-o așa, coborând din tren cumva. Nu am fost niciodată în timp cu ea, pentru că toți cei care aveam la Revoluție 20-25 de ani nu cunoșteam practic cine este Regele Mihai.

În 1990, când Regele era huiduit în România și în piețele din România, ni se spunea că e un boșorog de care națiunea română nu mai are nevoie, pentru că ne trebuie spirite fine, oameni dinamici, comuniști care veneau direct de la topor sau de la menghină și care să ne conducă. Și am văzut că au și reușit. Ne-au condus desăvârșit în această perioadă...

Ni se spunea atunci că republica este net superioară monarhiei. Ce eroare și asta! Sigur că noi nu suntem monarhiști și nu puteam fi, pentru că ne-a fost interzis acest lucru din școală. N-am învățat un rând despre monarhia română, despre Ferdinand, Carol, Regele Mihai, nici măcar la facultate.

La noi trei morți erau de neratat: moartea Regelui Mihai, moartea Reginei Elisabeta a II-a și a lui Iliescu. Ne-am trezit cu cea mai plauzibilă dintre ele.

E un moment istoric pentru România, deoarece noi, de când suntem pe această planetă, n-am mai trăit un asemenea moment. România nu s-a despărțit în toată perioada asta, să zicem de 50 de ani, de niciun alt personaj de acest calibru. Asta e bine de notat din capul locului! Suntem într-o situație pe care n-am mai văzut-o decât la alții.

Românii sigur că nu sunt afectați, pentru că noi ne-am obișnuit să trăim fără rege, în absența monarhiei, nu știm cum era gustul ei", a spus Radu Banciu, în emisiunea pe care o realizează la B1 TV.

SHARE