Refugiat sirian, admis la Conservatorul din Bucureşti - video

11 Sep 2017

Un sirian, refugiat în România, spune că oamenii care fug dintr-o zonă de război pot să ducă o viaţă normală şi să se integreze în ţara care le-a oferit protecţie. și că el este cel mai bun exemplu în acest sens. Desigur, perfect adevărat, cu o singură și simplă adăugire - totul depinde de calitatea umană a refugiatului...

  • Refugiat sirian, admis la Conservatorul din Bucureşti - video

Mohamad Zatari este refugiat din Siria. A venit în România în 2013, anul în care conflictul civil din ţara sa începea să ia amploare. Familia sa a rămas în zona de război.

"În Alep mai ales...bombe. Au bombardat şcoli, spitale. Vedeam ştirile în fiecare zi. Aveam speranţă că o să fim mai liberi, dar nu s-a întâmplat", declară Mohamad Zatari.

În trei ani de când este aici, Mohamad a învăţat perfect limba română şi a reuşit să-şi îndeplinească cel mai mare vis. Este student la Conservator.

"Tocmai acum am intrat, după ce am făcut pregătiri, la secţia de compoziţie clasică. N-am avut niciun contact înainte cu muzica clasică europeană. Sper să avem mai multă înţelegere între noi. Aş vrea să adaug ceva la secţia de muzică clasică. Să vadă că nu e vorba doar pian, contrabas, clarinet, ci că există mai multe instrumente în lume", spune Mohamad.

Sirianul a început şi un proiect muzical în România. Un iranian îi este partener.

"Am vrut să arătăm prin acest proiect că refugiaţii nu sunt doar oameni care vin aici să obţină ajutor de la Guvern, de la stat. Refugiaţii pot să fie ca noi doi. Unii sunt artişti, alţii sunt brutari, alţii provin din alte domenii. Eu colaborez cu un refugiat", mai spune Mohamad.

Cei doi au treminat şi primul lor album pe care l-au numit "Mai tăcut decât liniştea".Toate melodiile sunt inspirate din viaţa oamenilor aflaţi în Siria şi Iran. Speră că într-o zi să urce pe scenă şi în Alep, acum o zonă de război.

Refugiat sirian, admis la Conservator

SHARE