Arhiva Națională Germană. Bagajul cu care Regele Mihai a plecat din România - video

07 Dec 2017

Imagini rare cu Regele Mihai, în momentul în care a sosit în Elveția, cuprinse de un jurnal de știri din 1948, din Arhiva Națională a Germaniei.

  • Arhiva Națională Germană. Bagajul cu care Regele Mihai a plecat din România - video

”Cu cât aur a plecat Regele Mihai din România?”, e întrebare pe care și-a pus-o multă lume. În imaginile de arhivă, Regele apare coboarând din tren, apoi intră în hotelul Beau Rivage. Atenţie la bagajele pe care le avea cu el!

Fostul suveran a avut voie să ia cu el doar lucrurile de imediată folosinţă, cum avea să povestească apoi, în volumul lui Mihai Ciobanu - ”Convorbiri cu Mihai al României”, apărut la Editura Humanitas.

Regele Mihai: Când am ajuns în Sinaia, am găsit aici o comisie de la Bucureşti, despre care am aflat că trebuie să facă atât inventarul lucrurilor de la Peleş, cât şi al obiectelor personale ce urma să le luăm cu noi la plecare. Persoanele din comisie au urmărit-o pe mama la fiecare pas. N-au lăsat-o singură nicio clipă. Nu i-au permis să să ia nici măcar o scrumieră de pe masă.

Mircea Ciobanu: Nici măcar bijuteriile?

Regele Mihai: Bine, dar astea erau puţine! N-a putut să-şi ia decât lucrurile de imediată folosinţă. La fel au procedat şi cu mine, ne-au scotocit bagajele înainte de-a intra în tren. Cu toate că personajele din comisia (de control al averii n.r.) n-au permis să luăm cu noi decât, aşa cum spuneam, lucrurile de imediată folosinţă, ne-au lăsat să ieşim cu patru automobile. Nici până astăzi n-am reuşit să aflu de ce. Ca să se creadă că maşinile acelea erau pline cu averi. În fine.

Bagajul cu care a plecat Regele Mihai din țară

SHARE