Românul rănit la Bologna povestește prin ce a trecut: 'Aveam flăcările la un metru în spate și am luat-o la fugă'

09 Aug 2018

Trei români au fost răniţi în explozia din Bologna, produsă după un accident extrem de violent, lângă aeroportul din oraşul italian, în care au fost rănite 145 de persoane și una a decedat. 

  • Românul rănit la Bologna povestește prin ce a trecut: 'Aveam flăcările la un metru în spate și am luat-o la fugă'

În vârstă de 42 de ani, stabilit de mai mulți ani la Roma, unde lucrează ca șofer pe un camion-platformă, Silviu Partenie, unul dintre românii răniți în explozie a relatat experiența traumatică prin care a trecut, mărturisind că singurul lucru la care se putea gândi în momentele cumplite în care fugea pentru viața sa  în care fuga pentru viața sa erau copiii și soția.

Luni la amiază, Silviu se afla la volanul camionului său, într-o coloană de mașini produsă de un ambuteiaj pe autostradă. În spatele lui a oprit un alt TIR, încărcat cu bidoane de diluant. Câteva secunde mai târziu s-a trezit izbit puternic din spate - o cisternă intrase direct în coloană, fără să frâneze.

”Nu am realizat cine a intrat, cum a intrat. Am văzut în oglinda din dreapta un camion că intră pe banda de urgenţă, paralel cu mine, dar era terminat. În acelaşi moment am văzut în oglinda din stânga flăcări, pe stânga, pe unde trebuia să cobor eu. N-am mai stat să mă gândesc ce să fac. Am desfăcut centura de siguranţă, am desfăcut uşa şi am sărit din cabină. Aveam flăcările la un metru în spate. Şi am luat-o la fugă. Şi cât am alergat, cam vreo 300 de metri aşa, a fost a doua explozie, la cisternă”, a povestit românul.

Şoferul camionului cu diluant, Antonio Verdicchio, 45 de ani, a realizat primul ce urma să se întâmple. În camionul lui a intrat cisterna, care s-a aprins imediat după impact. 

”Am ştiut că va exploda. Mi-am scos centura, m-am dat jos. Îl văzusem în oglindă cum vine şi parcă vroiam să îl opresc din priviri. Nu frâna deloc. După impact am început să ţip la oameni, să plece. Şoferul român din faţa mea era şi el rănit. Am reuşit să ajungem cam la 200 de metri, atunci când a explodat. A durat cam opt minute de la impact până la explozie.”

Silviu Partenie a suferit arsuri de gradul II pe mâini, picioare și ceafă și continuă să meargă la spitalul din Roma pentru a primi îngrijiri medicale.

”Am anunţat imediat familia, mai bine să afle de la mine, decât să afle de la altcineva. Sunt bucuros, sunt bucuros că sunt în viaţă. Când am ajuns acasă, o emoţie puternică, am început să plâng. Şi eu şi soţia şi băieţii. În timp ce alergam să fug de flăcări în faţă vedeam doar imaginea lor, nimic altceva”, a declarat șoferul român.

”Atunci pe moment, şi adrenalina, nici nu am realizat bine ce s-a întâmplat. După explozie nu simţeam nicio durere. Acum simt tot felul de dureri. Şi urechile încep să creeze probleme. Se umflă picioare, mâini, de la căldura interioară… la picioare am carne vie. Sunt bucuros că am scăpat cu viaţă din ce a fost acolo şi ce s-a întâmplat”, spune românul.

Silviu Partenie e şi acum îngrozit când se uită la imaginile cu ce a mai rămas din camionul lui, după explozie. TIR-ul carbonizat şi chiar în spatele semiremorcii e un crater imens pe şosea. 

SHARE