Românca plecată în Austria care și-a dat demisia ca să vină la proteste- video

10 Aug 2018

"Protestatarii au început să ajungă încă din timpul nopții în Piața Victoriei din București. Au venit în coloane, din toată țara cu speranțe mari”, așa începe Digi 24 unul dintre articolele referitoare la mitingul ce va avea loc în Piața Victoriei.

  • Românca plecată în Austria care și-a dat demisia ca să vină la proteste- video

Să încercăm și un comentariu lucid... România se regăsește și astăzi scindată între două curente majore, cel al activiștilor și cel al non-intervenționiștilor. Ar mai fi cel al susținătorilor PSD, dar e prea puțin semnificativ pentru a primi mai mult de o menționare.

Care sunt marile speranțe ale protestatarilor ce se vor aduna în Piața Victoriei? Sunt politizate, dar nesusținute în mod evident de vreun partid. Printre revendicările celor care vor protesta în fața Guvernului se numără demisia Vioricăi Dăncilă, demisia lui Liviu Dragnea, stoparea legilor împotriva justiției sau alegeri anticipate.

Pentru îndeplinirea lor, în stradă ar trebui să se adune într-adevăr un milion de persoane, în plus, Viorica Dăncilă și Liviu Dragnea ar trebui să conștientizeze, așa cum a făcut-o și Victor Ponta, după Colectiv, că menținerea în pozițiile pe care le ocupă ar dăuna României, și să aibă determinare în a alege binele țării.

Se poate întâmpla așa ceva astăzi? Cu siguranță,nu. Niciuna dintre cele două condiții necesare nu va fi îndeplinită. 

O a treia soluție, pe care nu ar trebui să ne-o dorim și de care ar trebui să ne temem, ar fi radicalizarea protestatarilor, care, într-o acțiune violentă ar reuși să ocupe Palatul Victoria. Dar nu mai sunt vremurile în care picior în ghips ar face-o pe Dăncilă să fugă, iar Dragnea să fie prins pe lânî Târgoviște. Iar consecințele unui astfel de eveniment ar fi dezastruoase pentru evoluția economică și financiară a țării.

Și totuși, protestul de astăzi, al diasporei, a fost prezentat de unele din canalele media drept un eveniment hotărâtor, fapt care a reușit să producă destulă emoție și care i-a făcut pe unii să recurgă chiar la gesturi extreme, cum ar fi o tânără aflată de un an în Austria, care și-a dat demisia de la locul de muncă pentru a putea fi prezentă la proteste.

”De un an sunt în Austria. Din păcate a trebuit să-mi dau demisia de la locul de muncă pentru a veni la protest. Locuri de muncă se mai găsesc, în schimb protest ca acesta se întâmplă doar o dată în viață”, a declarat ea jurnaliștilor aflați la fața locului.

Asupra puterii trebuie pusă presiune, chiar și a străzii, și în special asupra celei care ne conduce acum, dar această presiune ar trebui însoțită nu de îndemnuri revoluționare, ci de programe politice suficient de convingătoare, care să-i facă pe cei scârbiți de politică să meargă la vot și să decidă cine conduce România. 

Ori, partidele din Opoziție păstrează distanța față de manifestări, din motive strategice, lăsând ca purtătorii de cuvânt ai mișcării să fie niște personaje lugubre, de felul Angi, Sandi, Bot, etc., ale căror derapaje îndepărtează în loc să apropie...

SHARE