Drama unor tineri plecaţi la muncă afară şi exploataţi fără milă. Vreau să ştie toţi românii că în Cehia am luat doar ţepe!

06 Dec 2017

Un cuplu din Baia Mare susţine că trăiește o adevărată dramă în Cehia, unde a plecat să muncească la o brutărie, dar a ajuns la muncile agricole. Cei doi spun că nu sunt plătiţi de patron şi că nici n-au bani să se întoarcă în România.

  • Drama unor tineri plecaţi la muncă afară şi exploataţi fără milă. Vreau să ştie toţi românii că în Cehia am luat doar ţepe!

Daniel şi Iulia Florian au apelat la o firmă de recrutare pentru a-şi găsi locuri de muncă în străinătate. În luna octombrie a acestui an au plecat spre Praga, unde urmau să lucreze într-o brutărie, plătiți cu 120 de coroane pe oră.

La doar două zile după ce au ajuns în capitala Cehiei, li s-a comunicat că nu mai sunt locuri de muncă la brutărie și că urmează să lucreze în agricultură.

”Au spus că nu mai au locuri la  brutărie şi ne-au dus în agricultură. Ulterior, ne-au spus cineva că erau locuri în brutărie, numai că patronul a decis ca pe toţi cei nou veniţi să-i ducă mai întâi în agricultură. Ne-au spus că vom fi plătiţi cu 120 de coroane pe oră, dar când am ajuns acolo, de fapt, ne-au transmis că vom fi plătiţi cu doar 70 de coroane pe oră (aproximativ 13 lei/ oră - N.R.).

În realitate, am primit într-o vineri câte 1.000 de coroane, bani care ne ajung strict de mâncare. Dar după o lună, când ar fi trebuit să ne dea restul de salariu, n-am primit nimic”, a declarat băimăreanul, pentru cotidianul Adevărul.

Mai mult, tânărul spune că, deşi au semnat un contract, n-au primit niciun exemplar înapoi.

”Nu ştim sigur ce am semnat, a fost scris doar în cehă şi nu nu ne-au dat niciun exemplar, unul fiind la patronul angajator, iar altul la firma de recrutare”, spune el.

Tânărul din Baia Mare a mai declarat că sunt puși să muncească între 8 şi 12 ore zilnic, în condiţii inumane.

”Ne-au dus la cules de ridichi pe ploaie. Am fost uzi până la piele. Deşi ne-au dat pelerine, ploaia a trecut prin ele. Ne duc la muncă la câmp, acum culegem buruienile de unde se cultivă căpşuni, la minus 2 grade, dar am fost şi la minus 5 grade. Iar în camera unde suntem cazaţi, primim încălzire câteva minute şi apoi se opreşte. Sunt doar câteva grade cu plus în cameră”, spune Daniel Florian.

În momentul în care, după o lună de muncă, în ziua de salariu, pe 20 noiembrie, nu au primit niciun ban, au decis să revină în țară, dar nu li s-a permis.

”Când i-am spus patronului că avem nişte probleme în ţară şi că vrem să mergem acasă, a spus că nu se poate, până nu se încheie cele trei luni, cum scrie în contract. Nici bani de drum nu avem, pur şi simplu nu avem cum să venim acasă”, declară băimăreanul, nemulţumit.

Au încercat să vorbească cu patronul, dar nu au fost ascultaţi. Mai mult, pentru îndrăzneală, au fost obligaţi să stea la cameră câteva zile, fără să muncească.

”Ne-au dus şi la hală, unde a trebuit să ambalăm ceapă. Pun un singur om la bandă”, mai spune el, completând că sunt mai multe opreraţiuni pe lângă ambalare, imposibil de realizat de către o singură persoană. Tânărul spune că marţi au fost ţinuţi în hală la muncă de la 7.00 dimineaţa până la 23.00 noaptea.

”Vreau să ştie toţi românii că în Cehia am luat doar ţepe. Am fost de vreo patru ori până acuma şi a fost la fel de fiecare dată. O singură dată a fost bine, când am lucrat la o fabrică de bobine, dar a venit după aia un ucrainean şi a trebuit să plecăm din cauza lui”, mai spune el.

Daniel spune că dacă ar avea cel puţin banii de transport, s-ar întoarce în ţară imediat.

SHARE