Ilie Şerbănescu: România în recesiune. Banii multinaţionalelor se duc la ele acolo de unde vin. Poporul român va plăti

15 Mai 2018

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele privind evoluţia PIB pe primul trimestru al lui 2018, anunţând o stagnare a creşterii economice din primul trimestru al acestui an, faţă de precedentul, în timp ce în ultimul trimestru al lui 2017 creşterea a fost de numai 0,3%, faţă de 0,5% cât se estimase iniţial.  

  • Ilie Şerbănescu: România în recesiune. Banii multinaţionalelor se duc la ele acolo de unde vin. Poporul român va plăti

În ce priveşte comparaţia dintre primul trimestru al acestui an, faţă de perioada similară a anului trecut, economia românească a crescut cu 4%, serie brută. Anul trecut, economia românească a crescut cu 6,9%, faţă de 2016.

Revizuite în scădere au fost şi creşterile economice din trimestrele doi şi trei: rezultatele trimestrului II 2017, comparativ cu trimestrul precedent, au fost revizuite de la 101,7% la 101,6%, iar rezultatele trimestrului III 2017, comparativ cu trimestrul II 2017, au fost revizuite de la 102,4% la 102,2%.  

Analistul economic Ilie Şerbănescu a explicat, într-un comentariul făcut pentru cotidianul Adevărul, că stagnarea economică din trimestrul 1, după o creştere economică revizuită pentru trimestrul IV de numai 0,3%, înseamnă că România va intra în recesiune.   

"Trebuie punctate însă câteva lucruri. Anul trecut, creşterea economică a fost înregistrată pe teritoriul României, dar nu de firmele româneşti, ci de multinaţionale. Economia din România a mers înainte pe baza multinaţionalelor. Ele au crescut şi au adus creşterea PIB, iar firmele româneşti au dat înapoi.

Din punctul meu de vedere, INS face o greşeală când prezintă datele economice laolaltă, nu defalcat: cât a crescut economia în baza activităţii multinaţionalelor şi cât a crescut în baza firmelor cu capital românesc. Pentru că banii multinaţionalelor se duc la ele acolo de unde vin, nu rămân în ţară”, a explicat analistul.  

Întrebat ce efecte va avea recesiunea asupra românilor, Şerbănescu a explicat că cineva trebuie să plătească şi acela va fi poporul român. 

"Recesiunea se instalează la 6 luni consecutive de stagnare economică sau creştere negativă. Deja au trecut trei luni, dacă nu ţinem cont şi de creşterea infimă din trimestrul IV faţă de trimestrul al III-lea. Altfel am spune că deja am intrat în recesiune.

Când economia a fost în creştere mare, cea mai mare din UE, Dragnea a dat săracilor (a crescut pensiile şi salariile – N.R.). Acum le va reduce, pentru că nu va mai avea de unde plăti. Recesiunea va pune presiune pe poporul român, aşa cum s-a întâmplat şi în 2010. Poporul român va plăti”, a spus Şerbănescu.

 

SHARE