Românul care era să primească 35,000 de euro pentru întreținerea copilului

06 Sep 2016

Poate că poate să pare puțin ilogic, nemeritat, dar legea e lege pentru toată lumea. Da, un cetățean român ar fi urmat să primească 35.000 de euro lunar ca indemnizație de creștere a copilului, dacă autoritățile n-ar fi suspendat procedura între timp, după ce s-au frecat bine la ochi să poată citi corect numărul de zerouri. 

  • Românul care era să primească 35,000 de euro pentru întreținerea copilului

Conform legii indemnizaţia pentru creșterea copilului se calculează însumând veniturile pe ultimele 12 luni consecutive din ultimii doi ani de muncă,  se face media lunară şi se acordă 85% din valoarea obținută.

Potrivit informațiilor prezentate de presa sibiană, tatăl ce urma să-și crească urmașul cu 35.000 de euro pe lună este un antreprenor local, Liciniu Lupu, care are afaceri în domeniul agriculturii, printre cele mai importante numărându-se o plantație de afine în zona Făgărașului.

Conform datelor Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), sibianul a înregistrat un venit mediu lunar de 187.158 de lei, iar indemnizația aferentă este de 159.084 de lei, echivalentul a peste 35.000 de euro.

Prima plată urma să fie efectuată în luna august, dar valoarea a ridicat semne de întrebare fiscului, care a cerut verificarea veniturilor beneficiarului, lucru cu care, spre lauda sa, acesta a fost de acord. Dacă verificările agenților fiscali vor demonstra că veniturile realizate de sibian sunt licite și fiscalizate, acestuia îi va fi plătită indemnizația retroactiv.

Alexandra Petria Lupu, soția beneficiarului, este medic la Spitalul Județean Sibiu.

Nimic în afara legii în această situație, dacă persoana în cauză a plătit taxe și impozite pentru veniturile obținute, totuși ar fi de cârcotit cumva pe faptul că nu mama, așa cum ar fi normal și natural, a depus cererea pentru creșterea copilului, ci tatăl, probabil tocmai pentru că veniturile obținute din indemnizație se ridică la valoarea menționată. 

Scriitorul acestor rânduri se îndoiește că Liciniu Lupu stă cu biberonul la sân, gata să-l înfigă la cel mai mic semn de foame al bebelușului și că tropăie de nerăbdare să schimbe pamperși, dar se poate înșela, ca orice om. Asta în cazul în care mama n-are lapte, că altfel, va dați seama cum e cu alăptatul, cu goana până la mamă la spital, plus afacerile din domeniul agriculturii, lăsate de izbeliște pe mâna unor administratori pe care nu-i doare de munca și de sudoarea frunții cu care au fost construite...

Liciniu Lupu a refuzat să comenteze situaţia, invocând faptul că nu este persoană publică, dar poate că, dacă va citi aceste rânduri, va folosi o parte din banii primiți din partea statului român pentru căminele de copii orfani, pentru cele de bătrâni, pentru dotarea spitalului unde lucrează soția sa.

Ar fi uman și creștinesc. Dar oare mai putem face apel la așa ceva în zilele egoismului nostru exacerbat? 
 

SHARE