Salvamontist: Nu au știut să meargă pe munte. Au fost loviți de stânci, avalanşa nu a fost mare

24 Apr 2017

Sorin Sanda este unul dintre salvamontiștii care au plecat în ajutorul celor care au fost surprinși de avalanșă în Retezat şi în misiunea de recuperarea trupurilor neînsuflețite ale celor doi copii decedaţi. Este instructor de alpinism şi are o experienţă de 27 de ani. A instruit peste 200 de elevi şi a obţinut 90 de medalii naţionale şi internaţionale.

  • Salvamontist: Nu au știut să meargă pe munte. Au fost loviți de stânci, avalanşa nu a fost mare

Sorin Sanda spune că avalanşa nu a fost foarte mare, dar alpiniştii au făcut o greşeală: nu au testat terenul, pe rând, ci s-au aventurat toţi deodată, pe o pătură de zăpadă care s-a rupt şi a alunecat cu ei. În mod normal, una dintre persoane ar fi trebuit să meargă înainte să vadă dacă stratul de zăpadă, care avea peste un metru, e rezistent.

Cei șapte alpinişti au căzut într-o prăpastie de 200 de metri, numai cinci dintre ei supraviețuind.

"Nu aveau acel echipament tehnic, adică nu erau legați în coardă, nu erau în ham, nu aveau cască de protecție, pentru că au fost loviți de stânci de asta au murit, avalanşa nu a fost mare.

Oamenii nu au știut să meargă pe munte. Punct. Posibil, în momentul căderii, având o cască, puteai să scapi să zicem cu o rană, două, dar nu să mori", a declarat salvamontistul.

Sorin Sanda mai spune şi că cei șapte turişti ar fi fost sfătuiţi să nu meargă pe munte, tocmai fiindcă fusese lansată o avertizare de mare risc de avalanşă, și că dacă ar fi respectat procedurile, grupul trebuia să anunţe traseul pe care pleacă.

"Ceea ce nu știu mulți în turismul ăsta montan este că iarna nu se merge pe trasee marcate, adică cele de vară. Trebuie să te orientezi după zăpada, după cum a fost pusă zăpada", a declarat Sorin Sanda pentru Digi TV.

 

SHARE