Elveția. O româncă acuză un polițist elvețian care era în concediu că a răpit-o și a violat-o: ”Colegii lui au vrut să-mi cumpere tăcerea” – video

Elveția. O româncă acuză un polițist elvețian care era în concediu că a răpit-o și a violat-o: ”Colegii lui au vrut să-mi cumpere tăcerea” - video

O amplă anchetă jurnalistică realizată de Radio Télévision Suisse – televiziunea publică elvețiană de limbă franceză – a făcut public un caz în care o româncă acuză un polițist elvețian că a răpit-o și violat-o, iar colegii acestuia au mușamalizat totul.

Românca, care se prostitua în mod legal în Elveția în urmă cu cinci ani, a acceptat să vorbească telefonic cu reporterii RTS, după ce aceștia au făcut public un material amplu în care probau că autoritățile au soluționat pe furiș cazul în care o prostituată a acuzat că fusese atacată de către un polițist din Geneva.

Românca spune că în noaptea de 2 spre 3 aprilie 2018, în cartierul Champel din Geneva a fost răpită de un polițist aflat în concediu și agresată sexual în mașina lui. Nu a fost deschisă nicio anchetă, nu au fost depuse plângeri, totul a fost rezolvat pe furiș de colegii polițistului, printe care și ofițer superior.

”Acest bărbat m-a violat și m-a ținut în mașina lui. Dacă nu aș fi fugit, mi-ar fi luat viața”, spune românca, pe care reporterii, din motive de confidențialitate, o numesc Roxane.

Incidentul s-a produs  în jurul orei 22. ”Un bărbat a venit la mine și mi-a spus să-l însoțesc, să facem dragoste”, își amintește femeia, care între timp a părăsit Elveția. După ce au convenit asupra prețului, în mașină, bărbatul a pornit vehiculul și ”a căutat un loc discret, cu puțină lumină”.

”Acolo, am început să nu mă mai simt în siguranță. I-am repetat că suntem prea departe. De îndată ce a parcat mașina, mi-a blocat ușa, și-a scos ecusonul și mi-a spus că este polițist. De acum, după spusele lui, trebuia să fac ce vrea, sau mă expulza în țara mea. Am început să plâng, să țip. L-am întrebat de ce face asta. Pentru mine, era o chestiune de viață sau de moarte în acel moment”, le-a relatat românca jurnaliștilor elvețieni.

O poveste care contrazice declaraţiile oficiale ale poliţiei din Geneva, conform cărora ”potenţialul client nu a pomenit absolut deloc de profesie în timpul discuțiilor sale cu lucrătoarea sexuală”.

Roxane își amintește întâlnirea a degenerat rapid: bătăi, frică, abuz. Își mai aduce aminte și de mirosul de alcool emanat de client: ”Încerca să-mi dea pantalonii jos, mă atingea, îmi atingea sânii, și-a tras pantalonii în jos și m-a împins. Mi-a fost rușine. M-a forțat să mă așez la loc. Îi plăcea să mă bată pe fese, ca un soi de sadomasochism”.

Românca își amintește și un moment foarte particular: ”A încercat să-și scoată prezervativul. A spus că nu-i place prezervativul, că îl deranjează. A spus că dacă o facem oricum, este în regulă”.

Povestește că apoi bărbatul a apucat-o de gât ”de parcă ar fi vrut să mă omoare”. ”Am încercat să mă apăr și, poate, după 15 sau 20 de minute, l-am lovit în părțile intime. Nu știu cum am putut face asta, cum am de am găsit acea forță în mine”.

Roxane a ieșit apoi din mașină, pe jumătate dezbrăcatăși a reușit să cheme un taxi. Șoferul a format numărul de urgență al poliției și o patrulă a sosit după scurtă vreme.

Românca i-a povestit totul unuia dintre agenți. ”I-am spus că acest bărbat m-a violat, că m-a ținut în mașina lui împotriva voinței mele, că m-a atacat, că mi-a făcut rău. Mi-a fost rușine să spun toate astea. Dar poliția a fost foarte amabilă cu mine”, , și-a amintit Roxane.

Agenții de poliție intenționau să cheme o ambulanță, dar totul s-a oprit în momentul în care au descoperit că cel acuzat este unul dintre colegii lor: ”Când am dat numărul de înmatriculare al mașinii, comportamentul lor s-a schimbat și ambulanța nu mai era relevantă. Au început să șoptească între ei”, își amintește românca.

Ulterior, la fața locului a sosit o mașină fără însemnele poliției sosește, la volanul căreia se afla un comisar. Ofițerul superior preia cazul și are grijă de Roxane: ”Mi-a sugerat să mă duc la secția de poliție, să depun o plângere”, spune ea.

”I-am spus că, desigur, vreau să depun plângere, dar acest comisar m-a condus la o secție de poliție, care era închisă noaptea!”. Odată ajunși la secție, a fost condusă într-o sală de așteptare. ”Mi-a spus să iau loc. L-am întrebat ce se întâmplă cu bărbatul care m-a agresat. Mi-a cerut să mă liniștesc, spunând că acest bărbat nu este polițist. Mi-a spus că i s-a confiscat insigna și că era de fapt o insignă de plastic”.

Roxane a rămas pe scaun, în timp ce comisarul care o adusese acolo a ieșit din clădire, vorbind la telefon. ”S-a întors cu atacatorul meu. Atunci mi-a fost foarte frică. Am început să plâng, să țip. Am spus că sun înapoi la poliție”.

Comisarul i-ar fi spus atunci să stea liniștită, că totul e în regulă, înainte de a-i prezenta un acord financiar. ”Mi-a oferit 200 sau 500 de franci, pe care atacatorul meu era gata să mi-i ofere. Nu-mi amintesc suma de bani pe care mi-a dat-o pentru a uita totul. Dar nu voiam acești bani. I-am aruncat”, povestește româca. Comisarul a ridicat banii de pe jos și i-a pus în geanta Roxanei, cerându-i să-i accepte: ”M-am simțit ca un nimeni”, spune ea.

Ofițerul i-ar fi spus că dacă voia să continue să ”lucreze” la Geneva, trebuia să tacă ”și că e o sumă bună 500 de franci”. Înspăimântată și tulburată, ea decis să renunțe la depunerea unei plângeri: ”Ce putere aș fi avut ca străin, singură? Niciuna, nu?!”.

Reporterii RTS au scris prima oară despre cazul româncei pe 21 august, atunci când a publicat mărturia șoferului de taxi care a luat-o pe româncă după ce aceasta a scăpat din mașina polițistului aflat în concediu.

”Era speriată. Am luat-o imediat sub protecția mea, în mașină. Am întors și am sunat la poliție. Am lăsat-o apoi lângă un restaurant, odată ce a sosit echipajul”, își amintește șoferul de taxi.

Nu a văzut ce s-a întâmplat, dar această femeie ”arăta ca cineva care a suferit ceva. Mi-a spus că am fost agresată. Mi-a spus despre un viol. În patruzeci de ani de viață profesională, era prima dată când auzeam asta”, și-a amintit taximetristul.

Cinci ani mai târziu, românca este convinsă că polițiștii ”au încercat să-mi cumpere tăcerea. Dar pentru mine nu au fost importanți acei 200 sau 500 de franci. Nu-mi păsa de bani, ce conta era durerea pe care am simțit-o cu acest om. În noaptea aceea m-am văzut murind în mașina lui”.

Românca mai povestește că au urmat zile de groază pentru ea, în care s-a simțit rău și abia s-a dat jos din pat. În mai puțin de o săptămână ea spune că a decis să se întoarcă în țara natală.

Astazi, tânăra spune că vrea să apeleze la justiție: ”Da, am de gând să depun acuzații. Nu voi da înapoi. Pentru că atunci când un prieten de-al meu a sunat să-mi spună povestea mea a fost la știri, mi-a cam căzut cerul în cap. Nu contează că au trecut cinci ani. Pentru mine e ca ieri. Retrăiesc mereu acele clipe, am văzut moartea în acea noapte”.

Contactați de RTS, polițiștii din Geneva nu au comentat povestea spusă de româncă și au precizat că: ”După ce a citit articolul, doamna comandant Monica Bonfanti va lua, dacă va fi cazul, deciziile necesare”.

Deocamdată, Monica Bonfanti l-a însărcinat pe adjunctul său, Luc Broch, să efectueze toate verificările necesare stabilirii adevărului în desfășurarea faptelor. Raportul în acest caz va fi înaintat consilierului de stat din Geneva responsabil cu poliția, Carole-Anne Kast. Polițistul în cauză nu a răspuns apelurilor RTS și reporterii subliniază că beneficiază de prezumția de nevinovăție.