Șeful proiectului românesc spațial ARCA, arestat în SUA pentru înșelăciune și deturnare de fonduri

14 Noi 2017

La un moment dat colcăia media din România de realizările senzaționale ale ARCA Space, primul program spațial românesc, aproape privat, de care ne leagă succesul lansării două rachete stratosferice, patru baloane mari stratosferice, inclusiv a unui grup de baloane.

  • Șeful proiectului românesc spațial ARCA, arestat în SUA pentru înșelăciune și deturnare de fonduri

”ARCA Space Corporation este o companie aerospațială situată în Las Cruces, New Mexico care construiește rachete spațiale și aeronave cu sau fără pilot, în vederea explorării spațiului. A fost înființată ca Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică, un ONG în România, de către Dumitru Popescu și alți câțiva pasionați de rachete și aeronautică”, după cum declarau inițiatorii.

ARCA se mai mândrește cu câștigarea a două contracte guvernamentale, unul cu Guvernul României și altul cu Agenția Spațială Europeană. 

În legătură cu ultimul contract, cel cu Agenția Spațială Europeană, este de menționat faptul că membrii italiani ai proiectului reproșau încredințarea testului decisiv, cel care ar fi trebuit să simuleze intrarea în atmosferă a  modulului Schiaparelli, unei organizații “lipsite de competențe specifice suficiente”. Ați ghicit, e vorba de ARCA. Tare, nu?

Media americană anunță arestarea lui Dumitru Popescu, CEO al companiei ARCA Space. Potrivit autorităților americane, Dumitru Popescu a fost arestat pe 8 noiembrie, în Jonesboro, în statul Georgia, și extrădat duminică, 12 noiembrie, în comitatul Dona Ana, statul New Mexico, unde se află sediul social al companiei.

Dumitru Popescu este acuzat de 13 infracțiuni,  printre care deturnare de fonduri și înșelăciuni. Audierea sa într-o sală de judecată este programată pentru 20 noiembrie.

Concluzia? Americanii simt mai bine ca românii și europenii când cineva încearcă să-i prostească. Așteptăm în dinți cu prezumția de nevinovăție, deznodământul acestui ”minunat” proiect spațial românesc.

SHARE