Care sunt soldele militarilor români din Forţele pentru Operaţii Speciale care luptă în Afganistan

11 Sep 2018

Militarii români din Forţele pentru Operaţii Speciale sunt în Afganistan de aproape 15 ani.

  • Care sunt soldele militarilor români din Forţele pentru Operaţii Speciale care luptă în Afganistan

Conform algoritmului pus la punct de Ministerul Apărării Naţionale, la plecarea în misiunea în Afganistan, militarii de elită, primesc, pe lângă solda normală, o primă de campanie egală cu aceeaşi soldă, salariul fiind în acea lună, practic, dublat.

Pe perioada executării misiunii, militarii din Forţele pentru Operaţii Speciale încasează lunar o soldă de funcţie prevăzută prin ordinul de numire/detaşare dublată, la care se adaugă o compensaţie de risc/pericol deosebit în cuantum de 30% aplicată la solda de funcţie.

La capitolul diurne ofiţerii care participă la misiuni în teatrele de operaţii primesc 90 de euro pe zi. În cazul subofiţerilor, această diurnă este de cel mult 70 de euro pe zi. În plus, fiecare militar primeşte câte un euro pentru ”legătura socială cu familia”.

În concluzie, militarii Forţele pentru Operaţii Speciale primesc, pe perioada de misiune în Afganistan un salariu mărit de 2,3 ori la care se mai adaugă în fiecare lună cel mult 2.820 de euro (diurna şi banii pentru legătura cu familia).

În ceea ce îi priveşte pe subofiţeri, conform acestui algoritm, un plutonier din Forţele pentru Operaţii Speciale primeşte lunar solda de 5.239 de lei la care se adaugă 2.200 de euro, totalul apropându-se de 3.500 de euro lunar.

În cazul corpului ofiţerilor se poate spune că situaţia stă chiar mai bine. Astfel, un căpitan încasează lunar 7.238 de lei la care se adaugă 2.820 de euro. La cursul BNR din ziua de 10 septembrie, un căpitan încasează în fiercare lună peste 4.380 de euro.

În cazul unui maior, câştigurile lunare sunt de 8.774 de lei, plus aceeaşi sumă de 2.820 de euro rezultând un total de 4.715 euro.

În fine, un colonel va încasa lunar 13.857 de lei. La această sumă calculată la cursul Băncii Naţionale se adaugă diurna şi banii pentru legătura cu familia şi rezultă în final un total de peste 5.800 de euro.

Forţele pentru Operaţii Speciale sunt forţe special instruite şi dotate pentru executarea misiunilor specifice de cercetare specială, acţiuni directe şi asistenţă militară în ţară şi în teatrele de operaţii militare, având componente din toate categoriile de forţe ale armatei.

Brigada 6 operaţii speciale ”Mihai Viteazul” reprezintă componenta terestră a Forţelor pentru Operaţii Speciale. Militarii de aici participă la misiuni în Afganistan începând cu anul 2006. Activitatea acestora a fost apreciată, la nivel naţional şi internaţional, cu peste 1.100 de medalii, ordine, decoraţii şi certificate de apreciere. Pe timpul misiunilor din Afganistan, în cei 12 ani, au căzut la datorie cinci militari de elită din forţele pentru operaţii speciale, alţi 19 fiind răniţi.

SHARE