Drona nucleară rusească - imposibil de detectat, poate produce un tsunami radioactiv

12 Dec 2016

Surse din Pentagon au confirmat testarea de către Rusia a unei drone submarine nucleare, capabile să producă daune uriașe.

  • Drona nucleară rusească - imposibil de detectat, poate produce un tsunami radioactiv

În 2015, în momentul în care au apărut zvonurile despre această super-armă, analiștii militari americani o calificau drept o "idee periculoasă" a Rusiei.

În 27 noiembrie a.c. Pentagonul a detectat, într-o zonă geografică neprecizată, efectuarea unui test nuclear în care o armă de nouă generație, extrem de puternică, a fost lansată de pe un submarin de clasă Saratov. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului nu a dorit să ofere mai multe detalii, dar a menționat că instituția pe care o reprezintă monitorizează cu mare atenție proiectele militare rusești.

Drona submarină face parte din programul militar Status-6 Ocean Multipurpose System, numit de americani "Kanyon", proiectată de un institut din Sankt-Petersburg, aprecierile serviciilor de informații americane estimând că prototipul va fi gata în 2019.

Existența dronei a fost dezvăluită în mod accidental, în timpul unei transmisiuni în direct a televiziunii ruse, de la întâlnirea președintelui Vladimir Putin cu oficiali ai armatei ce a avut loc la Soci. Unii analiști militari consideră că dezvăluirea nu a fost întâmplătoare, ci mai degrabă un semnal pentru Washington despre capacitatea militară strategică a Rusiei.

Noua armă este un răspuns strategic al Rusiei la sistemul de apărare antirachetă dezvoltat de Statele Unite în Europa. Despre această dronă se spune că are capacitatea de a fi imposibil de detectat, evitând acest sistem de apărare și că reprezintă o măsură de răspuns chiar și în cazul în care prima lovitură nucleară ar aparține inamicului.

Status 6 este considerat de analiștii militari ruși drept succesorul unui proiect din era sovietică, demarat în 1960 - torpila nucleară T15 - cu o lungime de 23 de metri, cântărind 40 de tone, ce putea transporta o încărcătură nucleară de 100 de megatone. La vremea respectivă dezvoltarea proiectului s-a lovit de imposibilitatea miniaturizării reactorului nuclear ce asigură propulsia, acumulatorii nefiind capabili să o poarte mai mult de 30 de kilometri.

La cincizeci de ani distanță, problema miniaturizării reactorului de propulsie a fost rezolvată, îmbunătățiri evidente suferind și componentele electronice, sistemele de control și materialele folosite la construcția dronei, singurul element avut în comun cu proiectul inițial fiind încărcătura nucleară de 100 de megatone.

De remarcat faptul că noua armă nu este doar o dronă, ci un robot submersibil, dotat cu echipamente de inteligență artificială, capabilă să funcționeze autonom zeci de mii de kilometri, la o adâncime de 1.000 de metri. Prețul de producție este estimat a se situa în jur de 12 milioane de dolari.

Printre posibilele acțiuni tactice în care poate fi implicată drona submarină rusească, analiștii militari estimează că detonarea sa în apropierea coastelor inamice poate produce un tsunami masiv, înalt de până la 500 de metri, ce poate distruge și contamina cu cobalt radioactiv regiuni întinse.
Potrivit unor analiști militari, Rusia consideră că aceasta este o armă strategică, care să contrabalanseze sistemul antirachetă american, cu o utilizare defensivă și nu ofensivă.

SHARE