Studenţi la peste 80 de ani: Puteam să mă duc să joc table în parc, soţia mi-a spus că m-am ţăcănit!

11 Oct 2017

În urmă cu o zi, cam 200 de pensionari curajoși din Galaţi şi Brăila, cu vârste între 55 şi 85 de ani, și-au luat inima-n dinți și au început viaţa de student la Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galaţi.

  • Studenţi la peste 80 de ani: Puteam să mă duc să joc table în parc, soţia mi-a spus că m-am ţăcănit!

Ceremonia de deschidere a anului de învăţământ, în cadrul programului, unic în România, denumit ”Universitatea Vârstei a Treia” a dat prilejul unor emoţii speciale, recunoscute atât de profesori, cât şi de studenţi, ambele tabere cu păr alb.

În luna mai a acestui an a fost sărbătorită și prima promoţie, formată din 160 de studenți, decanul de vârstă fiind Elena Isofac Iolariu care, la 81 de ani, a terminat cu succes două module: Teologie şi Nutriţie.

”La Teologie m-am înscris pentru că toată viaţa am fost la biserică şi am crezut în Dumnezeu, care m-a ajutat. La Nutriţie m-am înscris ca să mâncăm sănătos şi să mai trăim. Şi să-i învăţ şi pe cei mai tineri”, a mărturisit proaspăta absolventa la ceremonia de decernare a diplomelor.

Cei 175 de studenţi de vârsta a treia au avut de ales dintr-un număr de zece module de studiu în discipline precum Drept, Medicină, Artă, Istorie-Teologie, Kinetoterapie, Nutriţie, Economie, Informatică, Inginerie sau  Psihologie. Fiecare grupă are 25 de studenţi, iar cursurile sunt gratuite, plătindu-se doar o taxă de înscriere unică, de 100 de lei. Cursurile durează două semestre, iar programul acestora se desfăşoară potrivit structurii anului academic, respectând vacanţele universitare, întrucât titularii cursurilor sunt profesori la universitate.

La sfârşitul fiecărui an se eliberează diplome de absolvire, însă acestea au valoare mai degrabă sentimentală decât practică.

Studenţii seniori recunosc că nu au venit la universitate pentru a obţine un act de studii, ci pentru a învăţa lucruri noi şi pentru a se simţi activi.

”Puteam să mă duc la şah sau table în parc, dar eu am preferat să învăţ ceva. La început, soţia mi-a spus că m-am ţăcănit, dar pe urmă şi-a dat seama că e bine ce am făcut. Nu mă interesează să obţin o hârtie, ci să aflu lucruri noi şi să simt că nu mă plafonez”, a mărturisit pentru adevarul.ro Mircea Bălan, un student în vârstă de 74 ani, care nu e chiar boboc, fiindcă a participat la cursuri şi anul trecut, la specializările Drept şi Medicină.

Cel mai în vârstă dintre studenţii seniori de la Galaţi este Aghelache Catană, care are 85 ani. Domnul Catană a fost subofiţer în Armată, și din cauza acestei cariere a fost nevoit să îşi întrerupă studiile liceale exact acum 50 de ani, în 1967, când a fost mobilizat pentru a face parte din trupele trimise de România pentru a asigura pacea în conflictul armat între Israel şi Egipt.

”Aşa a fost să fie. Eu am fost la o unitate de vânători de munte de la Oraviţa, care era unitate de intervenţie. Când a murit Stalin, unitatea mea s-a desfiinţat şi am fost mutat la Galaţi, unde m-am înscris la Liceul Teoretic. Am învăţat trei ani, 1965, 1966, 1967. În 1967, a fost războiul dintre Israel şi Egipt şi a venit comandantul şi m-a luat. Am fost trimis acolo, apoi am fost mobilizat alţi doi ani, în ţară. Nu am mai avut posibilitatea să termin liceul”, relatat bătrânul.

Domnul Catană s-a înscris la cursurile de Istorie-Teologie, Nutriţie şi Inginerie Alimentară şi Economie.

”Nu sunt multe, pentru că eu nu am avut posibilităţi să studiez. Ştiţi cum au venit cursurile astea la mine? Ca o mană cerească, pentru că eu am vrut să învăţ, dar nu am avut posibilităţi”, a mai spus fost subofiţer.

”Universitatea Vârstei a Treia a a creat o stare de spirit. Este o construcţie ce se edifică la prezentul continuu, ca urmare a implicării a două categorii mari de actori. Pe de o parte, studenţii seniori, pe de altă parte cea de a doua categorie, a profesorilor universitari, a lectorilor, cei care au înţeles că dăruind, benevol, câteva ore din timpul lor, contribuie, practic, la zidirea unui polis ideal, în care oamenii sunt atenţi la nevoia aproapelui”, a declarat coordonatoarea proiectului, prof.univ. dr. Violeta Puşcaşu, prodecanul Facultăţii de Ştiinţe Sociale şi Politice din cadrul Universităţii ”Dunărea de Jos”.

SHARE