Râsu' - plânsu'! Voluntarii care au curățat un loc de joacă pentru copii, puși de locatarii din zonă să aducă gunoiul înapoi!

12 Iul 2018

Cu credința că cei care vor beneficia de munca lor, o vor aprecia, voluntarii unei asociații umanitare din Botoșani au curățat de gunoaie și buruieni un spațiu de joacă din municipiu, numai că s-au trezit reclamați la Poliție de locatarii blocurilor din zonă și, culmea, puși să aducă gunoiul înapoi!

  • Râsu' - plânsu'! Voluntarii care au curățat un loc de joacă pentru copii, puși de locatarii din zonă să aducă gunoiul înapoi!

Asociaţia Happy din municipiul Botoşani este una din cele mai cunoscute organizații de voluntariat din judeţ pentru implicarea continuă în proiecte sociale şi comunitare.

Una dintre acțiunile Happy s-a desfășurat săptămâna trecută, și a constat în curăţarea locurilor de joacă pentru copii de buruieni şi gunoaie aruncate la întâmplare.

Deși acțiunea s-a bazat de la început pe ajutorul voluntarilor, organizatorii aşteptau ca exemplul acestora să mobilizeze și să responsabilizeze locuitorii din zona în care s-a desfășurat.

Surpriză a depășit orice așteptări, chiar și cele mai sumbre. După ce au strâns gunoaiele de la un spaţiu de joacă, voluntarii s-au trezit reclamaţi la Poliţie, chiar de cei care locuiesc în respectivul cartier şi în locul cărora făceau curăţenie. Mai mult decât atât, au fost puşi să ducă gunoiul la loc.

”Ne-am împărţit pe grupe, totul era metodic şi organizat. Treaba mergea strună. Am crezut că vom responsabiliza pe toată lumea. Era un exemplu de bună practică. Ne-am apucat să facem curat la spaţiile de joacă”, spune Ionela Ivan, fondatoarea Asociației Happy.

Astfel au ajuns la un loc de joacă plin de buruieni şi diferite deşeuri, de la sticle goale de suc şi până la hârtii sau mucuri de ţigară. Membrii asociaţiei şi voluntarii au început cu igienizarea parcului. Nu au terminat însă totul într-o zi. Au reuşit însă să strângă o parte a mucurilor de ţigară, hârtiile şi sticlele aruncate.

”Am început cu buruienile. Am muncit mult şi am curăţat totul de resturi vegetale. Apoi am reuşit să facem jumătate din spaţiul de joacă pe partea de deşeuri. Le-am luat inclusiv cu o mică parte din pietriş, fiindcă era imposibil altfel, erau efectiv amestecate. Am depus totul într-un loc special lângă containerele de gunoi”, spune Ionela Ivan. 

A doua zi, Ionela Ivan s-a trezit cu Poliţia la uşă.

”A doua zi trebuia să ne întoarcem la locul de joacă să terminăm treaba. Ne-am trezit cu Poliţia Locală la uşă. Ne-au luat datele şi ne-au spus că trebuie să ducem pietrişul înapoi, adică aşa amestecat cu toate gunoiele. Pur şi simplu să facem totul ca înainte”, spune Ionela Ivan.

Practic, aşa cum reiese de la surse din cadrul Poliţiei Locale, o parte a locatarilor au reclamat faptul că membrii asociaţiei care le făcea curat la spaţiul de joacă ar fi luat pietrişul din aceea zonă şi erau deranjaţi de prezenţa acestora în zonă. Poliţiştii Locali nu au aplicat amenzi dar au precizat că au fost nevoiţi să răspundă solicitării. Ionela Ivan a vorbit şi cu reprezentanţii Primăriei. 

Angajaţii de la Serviciul Edilitare din cadrul Primăriei, pentru a mulţumi pe locatarii supăraţi că le lipseşte pietriş din parcul de joacă, au adus un camion cu pietriş. ”Mi-au spus că duc o maşină cu balast acolo. Dar noi nu terminasem. Se amestecă gunoaiele acolo, fiindcă jumătate de parc nu am terminat. Am muncit degeaba”, spune Ionela Ivan.

Totodată gunoiul a fost pus înapoi cu tot cu pietriş, fără să se ştie cine a făcut aceste lucru. Voluntarii sunt descurajaţi şi spun că au renunţat să mai facă curăţenie, mai ales în aceea zonă. ”Am lăsat-o baltă. Aveam şi lucruri primite din Germania pentru acel parc, diferite amenajări pentru copii. Dar am spus pas”, spune Ionela Ivan. 

SHARE