Alarmant! Experții americani spun că nord-coreeni s-au bombardat singuri!

04 Ian 2018

Coreea de Nord a testat anul trecut, în șase rânduri, un nou tip de rachetă balistică cu rază medie de acțiune. Primele trei încercări au fost eșecuri, într-unul dintre acestea racheta prăbușindu-se peste un oraș, nu departe de locul lansării.

  • Alarmant! Experții americani spun că nord-coreeni s-au bombardat singuri!
  • Alarmant! Experții americani spun că nord-coreeni s-au bombardat singuri!
  • Alarmant! Experții americani spun că nord-coreeni s-au bombardat singuri!
  • Alarmant! Experții americani spun că nord-coreeni s-au bombardat singuri!

Regimul de la Phenian a realizat al treilea test cu racheta Hwasong-12 pe 28 aprilie 2018.  Conform observatorilor, aceasta a căzut în teritoriul nord-coreean, după ce prima treaptă a propulsorului său s-a defectat după numai un minut de zbor, scrie The Diplomat, citând surse guvernamentale americane.

În luna iulie, la un spectacol festiv organizat în cinstea reușitei lansării rachetei balistice intercontinentale Hwasong-14 (model dezvoltat din Hwasong-12), regimul de la Phenian a difuzat o lungă serie de imagini ilustrând istoria programului balistic al Coreei de Nord.

Spre sfârșitul slide-show-lui, prezentat în ordine cronologică, au fost incluse imagini cu Kim Jong-un participând la cele trei lansări eșuate.

Bazându-se pe aceste imagini, Dave Schmerler, specialist în geolocație și cercetător asociat la Centrul James Martin pentru Studii de Neproliferare din Monterey și Ankit Panda, senior editor la The Diplomat, a putut fi identificat locul de lansare și punctul de impact al rachetei lansate în cadrul testului din 28 aprilie.

Racheta a fost lansată de la Poligonul Puk Chang și a căzut pe ceea ce pare să fie un complex industrial sau agricol din orașul nord-coreean Tok Chon.

Deoarece racheta propulsată cu combustibil lichid, nu a explodat în zbor, și este foarte plauzibil că a produs o deflagrație la contacul cu solul, provocând distrugeri considerabile.

Proporțiile reale ale distrugerilor nu se cunosc, însă imaginile din satelit arată diferențe clare între imaginile complexului surprinse înainte și de după ce racheta a lovit solul.

Ceea ce este alarmant este că după un test reușit cu racheta Hwasong-12, în luna mai, Coreea de Nord a lansat noua armă, Hwasong -14, pe deasupra capitalei Phenian și a Japoniei, aceasta prăbușindu-se apoi în Oceanul Pacific.

SHARE