Ambasadorul Rusiei în Turcia, împușcat mortal. Reacția lui Putin - video

19 Dec 2016

Ambasadorul Turciei în Turcia, Andrei Karlov, a fost împușcat mortal în timp ce ținea un discurs la o expoziție de artă fotografică organizată la Ankara, intitulată "Rusia, prin ochii turcilor".

  • Ambasadorul Rusiei în Turcia, împușcat mortal.  Reacția lui Putin - video

Atacatorul, Mevlüt Mert Altıntaş, făcea parte din forţele de poliţie antirevoltă. Bărbatul avea 22 de ani şi absolvise Şcoala de Poliţie Ruştu Unsal din Izmir în urmă cu doi ani. El nu se afla în misiune în timpul comiterii asasinatului.

Conform martorilor oculari, înainte de a trage agresorul a strigat "Nu voi ieşi în viaţă de aici, nu vă apropiaţi de mine. Allahu Akhbar... Noi murim în Alep, tu mori aici!".

Mediile de informare precizează că președintele Turciei, Recep Erdogan a avut o convorbire telefonică cu omologul său rus, Vladimir Putin, în care i-a transmis mai multe informații despre atacul armat.

Vladimir Putin a convocat o reuniune de urgență cu ministrul de Externe rus și serviciile de informații.

"Trebuie sa aflam cine a dat acest ordin. Asasinarea ambasadorului rus este o provocare menita sa submineze procesul de pace din Siria", a declarat Vladiminir Putin, potrivit Russia Today

Recep Tayyip Erdogan a discutat la telefon cu presedintele rus Vladimir Putin dupa asasinarea ambasadorului rus, relateaza Russia Today. Presedintele turc i-a transmis mai multe informatii lui Vladimir Putin despre atacul armat in urma caruia a decedat Karlov. 

Rusia califică uciderea ambasadorului său la Ankara, Andrei Karlov, drept atac terorist şi va  va ridica problema la Consiliul de Securitate al ONU, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, informează TASS.

"Astăzi este o zi tragică pentru diplomaţia rusă. Astăzi, la Ankara, în timpul unei acţiuni publice, ambasadorul rus a fost împuşcat şi a murit în urma rănilor suferite. Calificăm cele întâmplate drept atac terorist. Ne aflăm în legătură permanentă cu autorităţile turce, de la care am primit asigurări că va fi desfăşurată o anchetă minuţioasă multilaterală. Ucigaşii vor fi pedepsiţi.
Chiar de astăzi problema va fi adusă în faţa membrilor Consiliului de Securitate al ONU. Terorismul nu va trece. Vom lupta cu el în mod hotărât. Remarcabilul diplomat rus Andrei Ghennadievici Karlov va rămâne pentru totdeauna în memoria noastră", a declarat aceasta.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat atacul, pe care l-a calificat ca "un act atroce", fără justificare. "Condamn asasinarea ambasadorului rus în Turcia. Condoleanţele mele familiei acestuia şi cetăţenilor ruşi. Nu există justificare pentru un asemenea act atroce", a scris Stoltenberg pe Twitter.

;

SHARE