Newsweek, documente desecretizate. Administrația Kennedy planifica un război cu URSS

21 Noi 2017

Administraţia Kennedy lua în calcul fabricarea sau cumpărarea unor avioane de luptă sovietice pentru a lansa un atac asupra bazelor americane sau aliate, care ar fi putut oferi o scuză pentru declanșarea unui război împotriva Uniunii Sovietice, informează Newsweek, indicând informaţii din arhivele desecretizate în octombrie, relationate cu asasinarea celui de-al 35-lea preşedinte al SUA, John F. Kennedy.

  • Newsweek, documente desecretizate. Administrația Kennedy planifica un război cu URSS

Documentul descrie o întâlnire din 22 martie 1962 a ”Grupului Special (Augmented)“ din care făceau parte directorul CIA, John McCone, consilierul pentru securitatea naţională McGeorge Bundy şi preşedintele Statelor Majore Întrunite, Lyman Lemnitzer, în timpul căreia a fost discutată problema ridicată de procurorul general al SUA, Robert Kennedy, fratele președintelui american, ca SUA să fabrice sau achiziţioneze avioane de luptă sovietice. 

Aeronavele urmau să fie folosite într-un atac asupra unui obiectiv militar american sau al unui stat aliat, servind apoi drept pretext pentru demararea unor operaţiuni militare de amploare împotriva URSS, incluzând atacul nuclear. 

Rolul central urma să fie jucat de avioanele de luptă sovietice MiG-17, MiG-19, precum Il-14, pe care SUA planifica să le achiziţioneze din terțe piețe.

Informația arată că Departamentul de Stat, alături de CIA, estimaseră chiar un deviz al operațiunii, luând în calcul fie cumpărarea aparatelor de zbor, fie producerea lor - costul estimat fiind între 3.5 și 44 de milioane de dolari, în funcție de model și de perioada necesară construcției.

”Există posibilitatea ca un astfel de aparat de luptă să poată fi folosit într-o operaţiune de înșelare a inamicului, menită să confunde avioanele inamice în aer, să lanseze un atac surpriză împotriva instalaţiilor militare inamice sau într-o operaţiune de provocare în care avionul  sovietic pare să atace instalaţiile americane sau aliate pentru a oferi o scuză pentru intervenţia SUA “, scrie în fundamentarea acestei operațiuni.

Documentele citate indică de asemenea posibilitatea de a cumpăra avioanele de luptă din țări care nu făceau parte din blocul comunist, dar erau dotate de sovietici cu tehnică de luptă, sau de încurajare a piloților unor asemenea aparate să defecteze.

De asemenea, se atrăgea atenția asupra faptului că operațiunea avea nevoie de o zonă de maximă securitate, pentru a ascunde aparatele de zbor de ochii presei americane și al publicului.

Documentul a fost revizuit ultima dată de CIA în februarie 1998.

Cu siguranță această viziune era împărtășită cu aceeași căldură și de partenerii de război rece ai americanilor, sovieticii, în ale căror arhive există cu siguranță o serie de documente privind operațiuni prin care URSS să cumpere sau să construiască avioane militare americane. Jocul de-a șoarecele și pisica...

SHARE