BBC. Un bebeluș s-a născut la patru ani după ce părinții lui au murit

12 Apr 2018

Cazul unui copil născut de o mamă surogat la patru ani după ce părinții lui au murit, a generat dezbateri în lumea juridică, născând controverse asupra drepturilor de moștenitor asupra embrionilor înghețați, informează media chineză, citată de BBC.

  • BBC. Un bebeluș s-a născut la patru ani după ce părinții lui au murit

Băiețelul s-a născut în luna decembrie a anului trecut, adus pe lume de o mamă surogat din Laos, însă cazul a fost făcut public de presa chineză abia în această săptămână.

Părinții copilului au încetat din viață în 2013, în urma unui accident de circulație. Înaintea acestui tragic eveniment, cei doi încercau să aibă un copil folosind metoda fertilizării în vitro, mai mulți embrioni fiind depozitați într-un spital din Nanjing, înghețați la minus 196 de grade Celsius, într-un rezervor de azot lichid.

În urma unei lupte îndelungate în justiție, părinții cuplului decedat au primit dreptul de a utiliza embrionii înghețați.

După ce au avut dreptul de a utiliza embrionii, bunicii au decis să facă fertilizarea în Laos, unde folosirea în mod comercial a unei mame surogat este legală.

Cum nicio companie aeriană nu a acceptat să transporte rezervorul de azot lichid în care se aflau embrionii, bunicii au pornit la drum către Laos cu mașina. 

Problemele nu au încetat după nașterea nepotului mult dorit. În primul rând a fost vorba de cetățenie, pentru că deși copilul a venit fizic pe lume în Laos, el s-a născut în laboratoarele de fertilizare în vitro din China, iar deplasarea către mama surogat s-a făcut pe baza unei simple vize turistice.

Și după aceea, toți cei patru bunici au fost nevoiți să ofere teste biologice, pentru a demostra prin probe ADN că micuțul este într-adevăr urmașul lor.

SHARE