O instanță germană ne luminează! Cine este tatăl copilului într-o familie de lesbiene?

04 Ian 2018

Familiile formate din persoane de acelaşi sex şi care au copii încep să devină o normalitate, în spațiul în care aceste comuniuni au devenit legale. Mai în glumă sau mai în serios, te poți întreba, în cazul acestor familii, care dintre parteneri este mama şi care tatăl?

  • O instanță germană ne luminează! Cine este tatăl copilului într-o familie de lesbiene?

O instanţă din Germania a reuşit, pentru prima dată în lumea dreptului, să rezolve dilema şi a declarat-o, în mod oficial, drept “tată” pe una dintre cele două femei ce formează un cuplu de lebiene.    

 O femeie din Germania urmează să fie înscrisă în certificatul de naștere drept tatăl copilului său, a dispus un grup civil din cadrul principalului tribunal de drept privat din această ţară. Hotărârea a fost motivată de faptul că actuala lesbiană a fost bărbat la vremea la care a donat lichid seminal pentru ca acesta să fie conservat în vederea unei ulterioare concepţii.

Cazul i-a obligat pe judecători să ia în calcul natura sexului, biologia şi modul în care acestea ar trebui evaluate când vine vorba despre drepturile părinteşti ale unei persoane care a trecut printr-o intervenţie chirurgicală pentru schimbarea sexului.

Femeia, sau fostul bărbat, al cărei nume nu a fost făcut public şi care a apărut în faţa Curţii Federale de Justiţie şi-a conservat spermatozoizii înainte de a trece prin operaţia de schimbare de sex. Apoi, după ce a devenit femeie, sperma sa a fost utilizată pentru inseminarea artificială a partenerei sale de viaţă, ceea ce a dus la naşterea copilului cuplului, în 2015.

Femeia care a dat naştere copilului a fost înregistrată oficial drept mama acestuia. Însă când persoana care a donat lichidul seminal a solicitat să fie la rândul ei înscrisă drept ''mamă'', cererea sa a fost respinsă.

Curtea supremă a susţinut joi argumentul biroului de înregistrate notând că, indiferent de schimbarea de sex şi de persoana care creşte copilul, legislaţia din Germania solicită ca un copil să aibă o mamă biologică şi un tată biologic.

SHARE