Clan de țigani, în fața instanței franceze, pentru un milion de euro furați de copii din buzunarele turiștilor de la Disneyland

27 Aug 2017

Un grup de șapte femei și cinci bărbați, dintre care zece sunt membri ai aceleiași familii de țigani din România, urmează să apară în fața instanței din Franța, în cadrul unui proces privind implicarea lor într-o rețea infracțională. Ei sunt acuzați că își trimiteau copiii să fure din buzunarele turiștilor în zona Disneyland Paris, iar prejudiciul se ridică la cel puțin un milion de euro, informează agenția France Presse.

  • Clan de țigani, în fața instanței franceze, pentru un milion de euro furați de copii din buzunarele turiștilor de la Disneyland

Procesul începe marți la un tribunal din Meauau (Seine-et-Marne). Membrii grupării infracționale sunt acuzați de furt în grup organizat, tăinuire şi spălare de bani, dar şi de incitarea minorilor în vederea comiterii de infracţiuni şi neglijarea unor minori cu vârsta sub 15 ani, fapte comise în perioada 2014-2016.

Poliția a deschis o ancheta în 2015, după ce s-a constatat că numărul furturilor și jafurilor comise de mai mulți în zona Disneyland Paris a crescut.

”Minorii acţionau în plină după-amiază, în grupuri de trei sau patru; primul distrăgea atenţia, al doilea profita pentru a fura din buzunare, iar al treilea făcea să dispară bunurile furate”, a declarat comisarul francez Jérôme Georges.

Au fost furate telefoane, bijuterii, precum și alte dispozitive electronice, prejudiciul fiind estimat la cel puțin un milion de euro.

O mie de furturi au fost înregistrate în șase luni, iar multe dintre victimele străine nici nu au depus plângere, așa că numărul ar putea să fie mult mai mare.

În cazurile în minorii care furau erau reținuți, acțiunea se dovedea inutilă - aceștia se prezentau sub un nume fals, și nu voiau să-și denunțe părinții, iar după ce ajungeau în adăposturile speciale, făceau tot posibilul să fugă și să se reîntoarcă la familie.

Rețeaua de hoți de buzunare a fost anihilată în februarie 2016, autoritățile franceze și române descoperind că la conducere se află un cetățean român din Craiova. Marian Tinca, un bulibașă de 57 de ani, și fosta sa soție, care au fost la rândul lor arestați.

Potrivit unor interceptări, Marian Tinca îi felicita sau îi certa pe cei trimiși la furat, în funcție de pradă. Devenea chiar violent atunci când câștigurile nu erau suficient de mari. Fosta sa soția era cea responsabilă să trimită bani în România, unde membrii clanului cumpărau apartamente, terenuri și mașini.

Minorii care făceau parte din rețeaua infracțională, cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani, au fost deja judecați de tribunalul pentru minori. Printre aceștia se numără și o fată, care reușea să adune o mică avere în fiecare zi. Mai precis, în fiecare zi, minora aducea între 500 și 800 de euro familiei sale. Ea a fost vizată de 48 de ori de proceduri privind furturile comise.

Pe lângă cei zece membri ai clanului de țigani, mai sunt judecați managerul unui hotel și un restaurator chinez. Primul este acuzat de spălare de bani, pentru că a închiriat camere cu plată în numerar. Totodată, restauratorul chinez este acuzat că ținea banii strânși de copii, pentur ca aceștia să nu fie prinși cu ei asupra lor. Instanța este așteptată să ia o decizie vineri, iar unii acuzați riscă până la 30 de ani de închisoare.

SHARE