Corectitudinea politică, învinsă! Curtea Supremă: Cofetarul care a refuzat să facă tort de nuntă unui cuplu gay, avea acest drept

04 Iun 2018

Curtea Supremă a Statelor Unite ale Americii a decis, cu șapte voturi pentru și două împotrivă, că Jack Philips, cofetarul care a refuzat să facă tort de nuntă unui cuplu gay, avea dreptul să își refuze clienții, informează BBC.

  • Corectitudinea politică, învinsă! Curtea Supremă: Cofetarul care a refuzat să facă tort de nuntă unui cuplu gay, avea acest drept

Decizia favorabilă cofetarului a fost luată după ce judecătorii au arătat că libertatea religioasă îi permite acestuia să refuze un client din motive de conștiință.

Grupurile pentru drepturile civile prezente la proces împotriva cofetarului au afirmat că dreptul de a refuza serviciul anumitor clienți ar submina legi non-discriminare și ar leza drepturile minorităților.

În apărarea sa, cofetarul a spus că nu a putut face un tort pentru un cuplu gay pentru ca nu a putut murdări imaginea unui "eveniment religios sacru".

"Ostilitatea Comisiei a fost incompatibilă cu garanția primului amendament că legile noastre ar fi aplicate într-o manieră neutră față de religie", a scris judecătorul Anthony Kennedy, cel care a citit decizia instanței supreme.
 
Anterior, bărbatul pierduse procesul în mai multe instanțe, motiv pentru care a și ajuns la Curtea Supremă.

Scandalul i-a adus prejudicii lui Philips, care nu s-a mai putut ocupa de afacerea sa, mai mulți angajați fiind nevoiți să-și găsească alt loc de muncă.

SHARE