BBC. Procesul unui criminal de război croat, suspendat, după ce a băut o sticlă de otravă - video

29 Noi 2017

O sesiune din procesul criminalului de război Slobodan Praljak, la Curtea Internațională de Justiție de la Haga a fost suspendată, după ce acuzatul a băut o sticluță cu otravă în momentul în care a auzit verdictul, informează BBC.

  • BBC. Procesul unui criminal de război croat, suspendat, după ce a băut o sticlă de otravă - video

Slobodan Praljak, unul dintre cei șase foști policieni croați bosniaci și lideri militari, fusese condamnat de Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie la 20 de ani de închisoare, în 2013, pentru crimele comise în războiul croato-bosniac (1992-1994).

Praljak este acuzat că, din postura de comandant militar senior, a ordonat direct masacrul populației bosniace de religie musulmană în aproximativ 30 de localități din Bosnia și Herțegovina.

De asemenea, Slobodan Praljak este acuzat și de coordonarea operațiunii de bombardare a podului vechi din Mostar, construit în secolul XVI-lea, în noiembrie 1993.

Praljak a servit ca general în armata croată și în Consiliul de Apărare al Republicii Croate Herțeg-Bosnia, o entitate nerecunoscută din Bosnia și Herțegovina care a existat între 1991 și 1994. Entitatea a fost înființată cu scopul de a rupe din teritoriul Bosniei și Herțegovinei și a se uni apoi cu Croația.

În momentul în care judecătorul Curții de la Haga a decis să mențină pedeapsa din 2013,  Praljak le-a spus celor din sală: "Slobodan Praljak nu este un criminal de război. Resping judecata voastră. Am băut otravă”.

SHARE