Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul Nuclear semnat cu Iranul

08 Mai 2018

Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul Nuclear semnat cu Iranul. Președintele american a făcut anunțul marți seară, într-o declarație de presă susținută la Casa Albă. 

  • Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul Nuclear semnat cu Iranul

"Astăzi vreau să anunţ lumea despre eforturile noastre de a opri Iranul să obţină arma nucleară. Nicio acţiune a regimului nu a fost mai periculoasă decât cursa înarmării nucleare şi a mijloacelor de a le lansa.

În 2015, administraţia anterioară s-a alăturat altor state pentru a proteja SUA şi aliaţii de o armă care pune în pericol supravieţuirea regimului Iran. Acest acord dezastruos i-a dat acestui regim de teroare miliarde de dolari, este o mare ruşine pentru mine ca cetăţean al Statelor Unite.

Avem dovezi că promisiunea iraniană a fost o minciună. A fost un acord care nu trebuia niciodată încheiat. Nu a adus calm, pace şi nici nu o va face. De când a fost încheiat acest acord, bugetul iranian a crescut cu 40%, în timp ce economia nu o duce foarte bine. Acordul nu este acceptabil. Dacă va continua, vom avea o cursă a înarmării în Orientul Mijlociu. 

Iranul nu trebuie să ajungă niciodată să deţină arma nucleară şi e clar că nu putem preveni acest lucru în condiţiile acestui acord. Dacă nu facem nimic, ştim exact ce se va întţâmpla. Anunţ azi că SUA se retrag din acordul nuclear iranian.

În câteva momente voi semna un memorandum prezidenţial şi vom înfiinţa cel mai înalt nivel de sancţiuni economice şi orice naţiune va ajuta Iranuş va primi acelaşi nivel de sancţiuni. America nu va fi ostilă şantajului nuclear. Nu vom permite oraşelor americane să fie ameninţate cu distrugerea. Această decizia va transforma Statele Unite într-o ţară mai sigură“, a transmis Donald Trump, de la Casa Albă.

Anterior, surse citate de The New York Times precizau că Donald Trump l-a informat pe Emmanuel Macron cu privire la decizia de a retrage SUA din Acordul nuclear cu Iranul.

"Decizia lui Donald Trump constituie anularea uneia dintre cele mai mari realizări în materie de politică externă ale predecesorului său, Barack Obama, izolând Statele Unite printre aliaţi şi amplificând disensiunile cu adversarii în abordarea faţă de Iran”, comentează The New York Times.

SHARE