Din nefericire, căutarea celor două gemene de 9 ani, devenite simbolul tragediei din Grecia, a încetat

28 Iul 2018

Luni seara a izbucnit incendiul de vegetație în urma căruia cel puțin 91 de oameni au murit, iar orășelul de vacanță Mati a fost distrus în proporție de 98%. Focul a afectat și o parte dintr-un oraș vecin, Rafina, în care se aflau, în vacanță cu bunicii lor Sofia și Vasiliki Filipopoulou, două fetițe gemene, în vârstă de nouă ani. 

  • Din nefericire, căutarea celor două gemene de 9 ani, devenite simbolul tragediei din Grecia, a încetat

Conform Greek Reporter, tatăl lor, Yiannis Philipopoulou, a  declarat că i s-a părut că le-ar fi zărit pe fete într-un reportaj difuzat la televizor, în care erau prezentate imagini cu oameni salvați din incendii. Cele două gemene ar fi fost pe o barcă, alături de alți sinistrați din Rafina.

În urma investigațiilor, s-a descoperit însă că nu era vorba de Sofia și Vasilik, ci despre alte fete, cu care semănau.

Gemenele date dispărute au devenit imaginea simbolică a tragediei care s-a abătut asupra Greciei.

Vineri, Greek Reporter a anunțat că fetițele și bunicii lor, au fost cu toții găsiți fără viață, fapt confirmat și de o rudă, într-o postare pe conturile de socializare. Scena este oribilă, greu de descris, precizează sursa citată.

La patru zile de la dezastru, echipele de intervenţie încă mai găsesc cadavre printre ruine. Pe de altă parte, unii dintre răniţii aflaţi în stare critică au murit în spital, în ciuda eforturilor medicilor. Există în continuare mulţi oameni dispăruţi. Însă speranţa de a mai găsi pe cineva în viaţă e tot mai mică, pe măsură ce se scurge timpul.

Premierul grec Alexis Tsipras şi-a asumat „întreaga responsabilitate politică pentru tragedia care s-a abătut asupra țării, scrie Greek Reporter.

”V-am convocat astăzi aici în primul rând pentru a-mi asuma întreaga responsabilitate politică pentru această tragedie, în faţa cabinetului meu şi a poporului grec”, a declarat Tsipras într-un discurs rostit în faţa consiliului său de miniştri, difuzat în direct de către media.

Guvernul va acţiona repede cu un plan naţional pentru a ataca problema încălcării de decenii a prevederilor în domeniul construcţiilor, a afirmat Tsipras, adăugând că există indicii potrivit cărora incendiile au fost provocate.

Opoziţia a acuzat guvernul de aroganţă şi de eşec absolut în ce priveşte apărarea vieţile oamenilor, ca urmare a reacţiei autorităţilor în faţa incendiilor devastatoare, în timp ce rămân întrebări fără răspuns cu privire la modul în care au murit zeci de oameni în localitatea Mati, unde 49 % dintre case au fost declarate nelocuibile.

SHARE