Imagini din dronă cu dezastrul lăsat în urmă de incendiile din Grecia - video

26 Iul 2018

20 de minute, atât a fost necesar ca flăcările să transforme totul în scrum în Mati. Vântul a împins focul care ardea de câteva zile în pădurile de pin de pe dealuri şi a ajuns în staţiunea de pe malul mării, lăsând în urmă mii de case distruse şi mari suprafeţe de teren arse, traume de care supravieţuitorii nu vor scăpa, probabil, niciodată.

  • Imagini din dronă cu dezastrul lăsat în urmă de incendiile din Grecia - video

81 de morţi, acesta este cel mai recent bilanţ al incendiilor care au distrus o staţiune de pe malul Mării Egee, aflată la doar 30 de kilometri de Atena. 

Din aer, amploarea distrugerilor este covârșitoare - străzi altădată pline de viaţă, cu restaurante şi terase, reduse la scrum și cenușă. Doar într-un oraş, au ars o mie de case şi peste 300 de maşini. În multe autoturisme salvatorii încă găsesc trupurile celor care nu putut scăpa de flăcări şi fum. Orăşelul Mati, aflat la aproximativ 30 de kilometri de Atena, a fost distrus în proporţie de 98%. 

Supravieţuitorii continuă să povestească drama prin care au trecut.

”Eram 2-300 de persoane. Stăteam grupaţi, ne ţineam de mâini şi ne strigam pe nume deoarece nu vedeam nimic prin fum. Ne tot băgam capul sub apă, ca să nu respirăm fumul, deoarece pinii din jurul plajei erau în flăcări şi bucăţi care ardeau cădeau în apă. Oamenilor care erau lângă copaci le cădeau în păr şi în cap fragmente în flăcări. Am petrecut cinci ore de teroare“, îşi aminteşte femeia. 

Autorităţile, acuzate că au permis o tragedie de asemenea proporţii, încearcă să găsească explicaţii şi vinovaţi. Oamenii spun că au intervenit lent şi că nu au existat planuri de evacuare care să fie puse în aplicare rapid. Ar fi fost dificil oricum. Incendiul s-a răspândit fulgerător în localităţi dezvoltate haotic, cu multe drumuri înguste şi înfundate.

Premierul Aleksis Tsipras a declarat că focul a pornit simultan în 15 locuri, în păduri, de jur împrejurul Atenei. Suspectează mână criminală şi au cerut ajutorul Statelor Unite ca să trimită drone din care să poată să-i găsească pe eventualii piromani. 

Potrivit presei elene, patru indivizi au fost interogaţi, fiind bănuiţi că ar fi pus intenţionat focul, ca să facă loc pentru construcţii noi. 

SHARE